uticaj prvog seksa 234 1

Uticaj prvog seksa

KADA utiče na buduće KAKO

Prvo vođenje ljubavi utiče na naš budući doživljaj muško-ženskih odnosa, kažu naučnici. Da li u ljubavnom životu bolje prolaze oni smeliji ili oni čedniji?

Nikad ni je ni rano ni kasno, ako osećamo da smo spremni za prvi seksualni čin. Ipak, kako tvrde naučnici, prvo seksualno iskustvo, odnosno vreme kada nam se ono dogodilo može da predodredi naš budući ljubavni život.

Da li ste i vi bili od onih nestrpljivih i naprednijih mladih ili ste, ipak, malo duže čekali na svoje prvo iskustvo? U zavisnosti od vašeg odgovora, saznaćete i da li je i kako je vaša seksualna odluka bila od presudnog značaja za vaš dalji ljubavni život.

Da li ćete živeti u braku ili u konkubinatu, koliko ćete imati različitih veza, kao i da li ćete bit zadovoljni svojim romantičnim životom, prema istraživanju teksaških naučnika, to zavisi od toga koliko godina ste imali kada ste iskusili prvi seks.

Osobe koje se još kao veoma mlade upuste u seksualne užitke različite su ličnosti od onih koje to urade nešto kasnije u životu.

 

Šta znači rano, odnosno kasno prvo seksualno iskustvo?

Naučnici smatraju da su se rano upustile u seksualne avanture one osobe koje imaju 15 i manje godina. Pravo vreme je, kako kažu, u periodu između 16 i 19 godina. Za kasno iskustvo se smatra prvi seks posle 19 godine.

Prema statističkim podacima, u našoj zemlji devojke stupaju u seksualne odnose najčešće sa 15 godina, odnosno svoju nevinost gubi 14 odsto srednjoškolaca već u prvoj godini školovanja.

Šta je bolje pre, ili kasnije?

 Uzimajući u obzir uspeh u životu ispitanika, kao i njihovo zadovoljstvo u vezama, naučnici su zaključili da su ipak bolje “prošli” oni koji su se kasnije razdevičili.

Ranije seksualno iskustvo ne smatra se rizičnim, već je ipak veća beneficija od dužeg čekanja na prvi seks.

Razlog zašto je bolje pričekati mogao bi da se objasni na drugi način. Osobe koje su strpljivije po tom pitanju, one su i veći probirači, što govori o tome da pažljivije biraju partnera. Zbog svoje opreznosti, ove osobe ulaze u veze s manjim rizikom da budu povređeni. One su, pokazalo je istraživanje, uspešnije tokom školovanja i imaju bolje plaćeni posao. Ipak, negativna strana kasnijeg upliva u seksualni život jeste činjenica da postoji i mogućnost da ove osobe ostanu samci i da imaju manji broj partnera u životu.

Da li je bolje “skočiti” i konzumirati ljubav ili gledati iz prikrajka i čekati na potencijalnu “pravu ljubav”, odlučite sami.

imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net