ID 100151300

Ko želi bebu, neka ugasi svetlo!

Ako ste pomislili da mrak u spavaćoj sobi nema nikakvu funkciju, kada je u pitanju seks, stižu demanti. Seks u mraku je zapravo poželjan za pojedince, koji se nalaze u periodu proširenja porodice. Ko želi bebu, neka ugasi svetlo!

Koliko nam prirodna svetlost znači kao izvor života i za obnovu energije, u tolikoj meri nas veštačka svetlost u večernjim satima ometa u mnogo čemu.

Prema poslednjim istraživanjima, koja su sprovedena u Americi, Japanu i Velikoj Britaniji, pojedine bolesti, depresija i problemi sa začećem javljaju se kod pripadnica nežnijeg pola od izlaganja večernje veštačke svetlosti.

Studija je obuhvatila eksperiment na miševima u dve grupe. Jedni su bili izloženi veštačkom svetlu, drugi su imali prostora za odmaranje i spavanje. Kod miševi koji su bili izloženi veštačkom svetlu, pokazalo se da je sposobnost za začećem u opadajućem nivou.

Posebnom riziku su izložene sredovečene žene ali ni mlađe dame nisu pošteđene ovog problema. Veštačka svetlost, počev od uličnih svetiljki, preko sobnih lampi do tablet uređaja, pokazali su se kao ometači plodnosti.

U današnjem modernom društvu, pripadnice nežnijeg pola su izložene brojnim izazovima, uključujući i one koji negativno utiču na plodnost. Okruženi smo sa visokim nivoom veštačkog osvetljenja u večernjim satima, koji dalje utiče na normalno odvijanja spavanja i snove.

Da žene nisu miševi, to je svima jasno ali da vredi poslušati savet naučnika kada je u pitanju planiranje porodice – vredi!

foto: www.freedigitalphotos.net