Screen Shot 2015 08 25 at 15.38.18

Najopasnija ptica na svetu       

Prema podacima iz Ginisove knjige rekorda najopasnija ptica živi u Australiji. Svojim izgledom i veličinom uplaši i najhrabrije. Brza je, spretna i vrlo agresivna. Stanovnik je i beogradskog zoološkog vrta.

Veliki kazuar (Casuarius casuarius) zvanično je i najopasnija ptica na svetu. Jedna je od najtežih ptica. Mužjaci su teški oko 55 kg, a ženke i do 75kg. Mogu da porastu i do 2 metra.

Jedina je ptica na svetu koja ima oklop, odnosno koštani izraštaj na glavi, koji ih poput kacige štiti od povređivanja dok se velikom brzinom kreću kroz gusta rastinja. Na rubovima krila imaju i veoma čvrsto perje koje ih  poput oklopa,  čuva od ranjavanja.  

Poznate su i po  zastrašujućim, oštrim poput noža,  kandžama (po tri) koje mogu biti duge i po 12 cm.

Naseljavaju kišne šume Nove Gvineje, Indonezije i Australije. Smatra se da je u divljini preostalo još 1500 ovih čudnih i zadivljujućih bića.

Mužjaci i ženke se razlikuju. One su jače i krupnije, sezona razmnožavanja traje od juna do septembra. Ženke se pare sa više mužjaka i njima prepušta brigu o jajima i inkubaciji. Kada se mladi izlegu, brigu o njima vodi mužjak i narednih devet meseci.

Iako važe za najopasnije ptice na svetu, retki su slučajevi da je kazuar ubio čoveka. Izuzetno su stidljivi, ali mogu da postanu i vrlo ratoborni ukoliko im je ugrožena teritorija.

Brzo se kreću- oko 50 km/h, odlični su plivači i mogu da skoče i do 1,5 metara u vis. Ukoliko se ustreme na čoveka, nemoguće im je pobeći. Sa lakoćom mogu da samo jednim ubodom kandži raspore čoveka ili kakvu veću životinju.

Životni vek mu je oko šezdeset godina.

foto: YouTube screenshot