pingvini kupuju ljubav

Pingvini kupuju ljubav

Ženke pristaju na ljubav iz interesa

Ljubav iz interesa i seks uz materijalnu nadoknadu nisu samo svojstveni ljudima, već ih ima i u životinjskom carstvu i to na Antarktiku…

Pingvin, ptica koja ne leti, može biti težak od jednog do tridesetpet kilograma. Živi na južnoj hemisferi, odnosno na Antarktiku. Svojim specifičnim izgledom i hodom kod svih izaziva simpatije. Pingvini su poznati po tome što imaju jednog partnera, međutim, to ih ne sprečava da naprave kratke izlete u neverstvo.

Pingvinama su kamenčinći od velike dragocenosti, jer od njih prave svoja gnezda. Ako im se dogodi nestašica materijala koji kuću gradi, ženske se okreću najstarijem zanatu, iako imaju stalnog partnera. Zavode isključivo slobodne mužjake kako bi izmamile koji kamenčić. Oni im za malo ljubavi plaćaju u toj valuti. Nešto lukavije ženke uspevaju čak i da prevare pingvina. Zavedu ga ritualnim pogledom sa blago spuštenom glavom i dok on ne primeti, zgrabe kamen i pobegnu, a mužjak ostane bez „milovanja”.

Ovom „nabavkom” se bavi veoma mali procenat ženki. Uglavnom uzimaju samo kamen ili dva, iako im je potrebno na hiljade da izgrade svoje gnezdo. Ne zna se da li je njihov motiv čista materijalna korist ili na taj način pokušavaju da nađu sledećeg potencijalnog partnera u slučaju da ne budu više sa istim. Mužjaci koji prilaze sa darom to rade zarad čistog zadovoljstva.

Pingvini su tokom sezone parenja, krajem oktobra, monogami, s tim što ne znači da će se svi vratiti svom nekadašnjem partneru tokom naredne sezone. Razmena kamenčića se dešava baš u ovom periodu.

Izgleda da se i u životinjskom svetu nežnost ponekad razmenjuje zbog koristi, a zadovoljstvo plaća sitnišem.

Foto: Tijana Janković