051

Bonoboi, vole se kao ljudi

Majmuni uživaju u seksu

U životinjskom carstvu takođe postoji seks iz zadovoljstva. Majmuni bonoboi stupaju u seksualni odnos licem u lice, ljube se na francuski način i kroz vođenje ljubavi se oslobađaju napetosti…

Bonoboi su vrsta majmuna nastanjena u Kongu. Oni su, poput šimpanzi, naši „dalji rođaci”. Karakteristike ove vrste su duge noge, crvena usta i dugačka dlaka na glavi- poput kose na razdeljak. Najčešće se hrane voćem. Poznati su po svojoj hiperseksualnosti.

Njihovo društvo je matrijarhalno, a najbolje bi ga opisala rečenica „Vodimo ljubav, a ne rat.”. Smatraju ih miroljubivim životinjama, mada i oni imaju konflikte. Posebni su po tome što ih rešavaju ljubavnim činom. Poznati su i po tome što su saosećajni, nesebični, strpljivi i osetljivi.

Ženke su dominantne i status mužjaka se određuje prema majci. Ove majmunice su uvek spremne za parenje, pa čak i u vreme kada još uvek nisu polno zrele. Uprkos velikoj želji i veoma burnom seksualnom životu i one, kao i druge vrste, donose mladunče na svet svake šeste godine. Istraživanja su pokazala da 75 odsto njihove seksualne aktivnosti je zbog zadovoljstva,a ne zbog razmnožavanja.

Bonoboi koriste francuske poljupce i maženje tokom predigre i nakon seksualnog čina. Veoma su maštoviti kada je reč o pozama. Seks koriste da izraze dobrodošlicu, da reše konflikte i kao čin pomirenja. Veoma su otvoreni kada je vođenje ljubavi u pitanju. Ne postavljaju starosne granice. Uparuju se u svim mogućim kombinacijama.

Japanski istraživač Takajoši Kano je proučavao bonobone sedamdesetih godina prošlog veka. Kano je proveo mesece u divljini da bi ove majmune okarakterisao kao životinje sa prijateljskim porodičnim vezama. Mužjake je opisao kao miroljubive, a ženke kao jake. Za Banabone je rekao da imaju visoku inteligenciju i izražen libido, što ih čini sličnijim ljudima nego drugim životinjama.

Foto: YouTube