Sat za planetu Zemlju

Isključite svetlo na sat vremena

Pridružite se ljudima iz celog sveta koji će večeras isključiti svetlo na sat vremena, kako bi na simboličan način skrenuli pažnju na to kiliko je bitno da svi vodimo računa o zaštiti naše planete.

„Suočeni smo sa sve većim brojem elementarnih nepogoda čiji je uzročnik upravo promena klime koja je nastala kao posledica ljudske aktivnosti. Najveći problem u Srbiji je neinformisanost ljudi o posledicama koje mogu da izazovu ovakve promene. Svako može i treba da utiče na budućnost planete i da se trudi da živi u skladu sa prirodom. Pozivamo sve građane da se simboličnim isključivanjem svetla u subotu, 26.marta 2011. godine uključe u akciju Sat za našu planetu i budu deo zajedničke globalne inicijative sa ciljem da se obezbedi održiva budućnost naše planete” – izjavila je gospođa Duška Dimović, WWF- Svetski fond za prirodu.

Kao podrška očuvanju planete, akcija “Sat za našu planet” je nastala u Sidneju 2007. godine. Gašenju svetla na ovaj dan se pridružilo 128 zemalja sa 4. 500 gradova širom sveta. Ovoj akciji se u našoj zemlji pridružilo 40 gradova tokom prošle godine. Do sada, zvaničnu podršku u Srbiji pružili su Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Kabinet potpredsednika Vlade Srbije za evropske integracije, Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda, Grad Novi Sad, SKGO, Telenor, Železnice Srbije, Supernatural festival, Ekomusketari, kao i brojne organizacije, fakulteti, NVO, kompanije i pojedinci.

Gradovi širom sveta koji su podržali ovu akciju su Los Anđeles, Njujork, Las Vegas, London, Hong Kong, Sidnej, Rim, Manila, Oslo, Kejp Taun, Varšava, Lisabon, Singapur, Istanbul, Meksiko Siti, Toronto, Dubai i Kopenhagen. Svetske znamenitosti, kao što su piramide u Gizi, Golden Gejt most u San Francisku, Koloseum u Rimu i Coca-Cola bilbord na Tajms Skveru, engleski nacionalni muzej fudbala, najviši hotel na svetu u Dubaiju „Burdž Al Arab”i jedan od najviših tornjeva na svetu „Si-En Tauer” u Torontu.

Večeras, od 20:30 h do 21:30 h, je čas koji će svojim mrakom širom sveta pokušati da osvetili i ukaže na to koliko je potrebno pažnje kako bi očuvali našu životnu sredinu, odnosno planetu Zemlju.