krompirici ukusniji pored mora 19

Krompirići ukusniji pored mora

Morska atmosfera glavni krivac

Možda vam zvuči krajnje neobično, ali su naučnici ustanovili da konzumiranje pojedinih namirnica kao što su na primer prženi krompirići i spremljena riba, jesu ukusnije ako se u tom trenutku zateknete pored obale mora…

Dakle, do sada smo znali da je provod na moru mnogo bolji nego u gradu, pogotovo ako idete na more sa odabranim ljudima. Romantične šetnje, sunce, azurno plava boja mora izgleda da godi čitavom našem biću pa čak i stomaku kada dođe vreme da se nešto dobro „mezne”. Čak su se i pojedini psiholozi složili sa činjencom da su krompirići tako savršenog ukusa kada ih jedete prstima, bez pribora i još na obali mora. Eksperti tvrde da je u pitanju čitava morska atmosfera zbog koje intenzivnije obraćamo pažnju na sva čula, pa samim tim i na čulo ukusa. Dovoljno je da čujemo udare talasa u obližnju stenu ili miris borovine i drugih biljaka karakterističnih za morsko područje, da bi se nam sve izgledalo lepše, drugačije i ukusnije. Tako da je ljudski mozak sposoban da poveže sjajnu atmosferu plus savršeni ukus.

Ovo je ustanovljeno i za ribu, koja je ukusnija, ako je jedete u restoranu na moru nego, recimo, u restoranu u gradu iz kojeg dolazite.

Sledeći put kada se zateknete pored mora, krompiriće među prste, vetar sa mora u kosi, zažmurite i uživajte u ukusu sočno pripremljene porcije. Ako otkrijete još po neku namirnicu koja je ukusnija, ako se jede na samoj obali mora, javite, bićemo slobodni da i mi probamo isto.

Foto: publicdomaninpic