Screen Shot 2016 01 19 at 19.26.53

Restoran napravljen od soli

U slučaju da spadate u onu grupu pojedinaca koja se ne libi da doda više soli u hranu, koju voli da njupa, onda bi ovaj restoran bio kao poručen za vas. U iranskom gradu Širaz, izgrađen je potpuno jedinstven restoran od – soli!

So, so i samo so svuda oko vas! Zidovi, stolice, stolovi, stepenice, skoro svaki detalj unutar restorana je izgrađen od soli. Da li postoji dobar razlog zato? Zapravo, da.

Ovaj veoma neobičan restoran je nastao kao ideja iranskih firmi za dizajn.

Restoran se prostire na oko sto pedeset metara kvadratnih i beli mineral privlači poglede svih posetilaca.

Arhitekte, koje su bile angažovane na ovom projektu su koristile beli mineral kao osnovni materijal pod pokroviteljstvom programa „zelena“ izgradnja u gradu.

Razvoj čitavog projekta je započeo istraživanjem slojeva i vrste rudnika soli a inspiracija je pronađena u prirodnim morskim pećinama.

Svi posetioci koji se zateknu u ovoj prostoriji su oduševljeni kreativnošću dizajnera ali isto tako i brojnim prednostima, koje so donosi kao takva.

Opšte poznata stvar je da so prečišćava vazduh i ispunjava ga pozitivnim jonima. Ovom idejom su se vodili dizajneri i svom restoranu su dali sličan obrazac, pa otuda i objašnjenja da je so savršen materijal za restoran.

Mi smatramo da je ideja više nego sjajna, šta vi kažete?