winter 1792120 1920

Novosadski vašar među 10 najboljih evropskih vašara

Zelene i predivno ukrašene jelke, lokalna ukusna i mirisna hrana, topla čokolada, svetleće lampice sa svih strana, miris đumbira i kuvanog vina, dobro raspoloženje posetilaca, predstavljaju samo delić prazničnih vašara u brojnim evropskim gradovima. Saznajte koji evropski gradovi su izglasani za deset najboljih prazničnih vašara u Evropi za 2020. godinu.

Najbolji božićni vašar se definitvni nalazi u glavnom gradu Mađarske, prema istraživanju sajta Najbolje evropske destinacije. U Budimpešti se nalazi najveći 3D lajt šou u Evropi a brojni turisti imaju prilike da uživaju u nacionalnim specijalitetima i pićima koji se prodaju na novogodišnjim tezgama. Božićni vašar nosi zvanje i najboljeg Eko-frendli vašara jer se sve kasnije reciklira nakon posetilaca.

Na drugom mestu se nalazi omiljeni grad Srba – Beč. Ovaj predivni grad postaje još lepši, ako je to moguće, čim se približmo mesecu decembru. Već godinama unazad, tradicionalni božićni vašar u Beču, posećuje neverovatno veliki broj turista širom sveta. Ogromna klizališta, novogodišnja muzika, ukusne kobasice sa obližnjih tezgi, jestivi suveniri i ljubazni domaćini, sve će to da dočeka svakog turistu koji je ove godine rezervisao svoje mesto u austrijskoj prestonici.

Treće mesto je zauzeo poljski grad Gdanjsk. Za ovaj grad važi da je najromantičniji božićni vašar u Evropi. Posebno mesto na trgu je napravljeno za zaljubljene, tako da svi koji žele mogu da stanu ispod imele u nadi i želji da će do kraja života da ih prati blagostanje. Ceo trg koji se nalazi u istorijskom delu se pretvara u pravu bajku za vreme najveselijih dana praznika.

Na četvrtom mestu se nalazi božićni vašar Winter Wonders u Briselu. Sa preko dva i po miliona posetilaca, ovaj vašar je jedan od najlepših u Evropi. Veličanstvena jelka koja se nalazi trgu je proglašena među jednim od najlepših novogodšnjih jelki na svetu.

Francuski grad Montbelijar je proglašen kao grad koji ima najlepši božićni vašar u celoj Francuskoj. Ovaj grad se nalazi na petom mestu. Za vreme praničnih dana, čak 170 šarmantnih štandova nudi autentične i kvalitetne suvenire, slatkiše, ručne radove. Sve ulice su osvetljene a gosti mogu da uživaju u lokalnim zakuskama i ljupkoj božićnoj pijaci.

Na šestom mestu se nalazi Bazel. Stari grad, kao i okolne zgrade dobijaju zlatni sjaj, zahvaljujući bezbroj svetlećih lampica i ukrasa koje ulepšavaju iste. Bazel se pretvara u pravu bajku, a svi posetioci zaista i užuvaju u istoj za vreme božićnih i novogodišnjih praznika.

Još jedan francuski grad je izabran kao jedan od onih u kojem se održava najbolji božićni vašar a to je grad Mec i on se nalazi na sedmom mestu.  Svi posetioci ubro uđu u praznično raspoloženje dok ih sa druge strane očekuje srdačan doček domaćina ovog šarmantnog grada i dok posećuju jedan od šest predivno dekorisanih trgova. U kratkim pauzama između klizanja i vina, posetioci imaju prilike da uživaju u preukusnim medenjacima.

Kluž, grad kod naših suseda Rumuna je takođe proglašen kao grad sa najboljim prazničnim vašarom. Božićni vašar u Rumuniji je inače omiljeni praznik svih građana jer on predstavlja slavlje cele porodice koju čine deca, roditelji, bake, deke, tetke, ujaci ali i porodični kućni ljubimci. Ispred veličanstvene crkve Svetog Mihajla je centralno mesto dešavanja praznične atmosefere a male bele kućice koje se nalaze sa strane prodaju svakojake slatke đakonije, suvenire, pletene stvari..

Valkenburg u Holandiji se nalazi na devetom mestu i predstavlja pravi praznični duh! Predivno dekorisane jelke sa bezbroj svetlucavih lampiona, fascinantni kostimirani ulični plesači, mirisni kolači i topla čokolada, šetnja ovim „božićnim selom“ jer tako bajkovito iskustvo. Zanimljivo je da posetioci mogu da posete pećinu Vilhelmina i užuvaju u skulpturama napravljenim od peska. 

I na desetom mestu se nalazi naš divan grad Novi Sad kao jedan od top deset gradova koji organizuje najbolje i najlepše božićne vašare u čitavoj Evropi! Oko pedesetak drvenih kućica se nalazi na Trgu slobode, a ljubazni prodavci nude brojne slatkiše, suvenire, tople napitke. Najveća atrakcija jeste takozvano Raspevano božićno drvo koje čine deca i odrasli koji nastupaju svakodnevno sa horskom muzikom i pevaju na čak deset različitih pa se može čuti:  srpski, mađarski, slovački, rusinski, hrvatski, ladino, jidiš, engleski, nemački i ruski. Fijakeri na ulicama su nešto što upotpunjuje božićne praznike i čine da se posetioci osećaju praznično I srećno.

foto: pixabay.com