Konjicketrkemale 18
Konjicke trke, Sabac 2018, foto: Vladimir Jevric

Zašto se u Šabac dolazi u šeširu?

foto: Vladimir Jevrić i Miss Stills Photography

Većina njih, još kao devojčice, birale su konja za omiljenu životinju. Te iste curice obožavale su mamine šešire. Tu romantičnu sliku o ženstvenosti mnoge od njih zadržale su u sebi i dan-danas, pa je evociraju u specijalnim prilikama svojim odevnim stilom. Takođe, njihova najranija ljubav prema životinjama je neprolazna. Otud verovatno i tolika popularnost Ladies’s Day-a (Dana za žene), koji se održava širom sveta, na svim značajnim konjičkim trkama. Zato je i na “Šabačkim konjičkim svečanostima”, u nedelju na memorijalu Kralja Aleksandra, u prisustvu 4000 posetilaca, održan dan posvećen lepšem polu.

Poštujući tradiciju i negujući lepu estetiku odevanja i manire, i ove godine, na hipodrumu u Šapcu, dame svih uzrasta i dobi imale su posebno važno mesto. Šetale su poput Engleskinja. Neke u svojim omiljenim šeširima, ili, možda, za ovu priliku pozajmljenim, a druge, opet, u primercima dizajnerskih šešira i fascinatorima.

Bilo kako bilo, primetno su uživale u svom modnom defileu i glamuru. Imale su mogućnost da na sebi nose i ekstravagantniji, svečaniji modni ukrase, kao što je to pomenuti fascinator (šeširić koji se nosi na jednoj strani glave, a koji može biti i prilično visok).

Nesumljivo je da su sve devojčice, devojke, i žene i ovim modnim detaljem, kao i kodom oblačenja, dodatno doprinele svečanoj atmosferi manifestacije. Najšarmantnije od njih, prema odluci žirija Lady’s Day-a, osvojile su i vredne nagrade.

Foto: Miss Stills Photography. Sva autorska su prava zadržana.
I griva je stilizovana.

“Pored uzbudljivih trka, od kojih je posebnu pažnju privukao, naravno, memorijal Kralja Aleksandra, za sve posetioce, i ove godine, priredili smo brojne propratne sadržaje. Igrala se zumba, paradirale su zaprege – sve dok se od svih lepih nismo opredelili za najlepšu. Voltižeri su nas ostavili bez daha demonstirajući svoje veštine, a za ljubitelje ručnih radova tu je bio i bazar starih i umetničkih zanata. Nastavili smo i ove godine tradiciju predstavljanja ručno-rađenih šešira i fascinatora, koje je izradila Nataša Filipović- NF hats.” – direktor TOŠ-a Srđan Mitrašinović.

Šeširiće su nosile i devojčice u revijalnom delu programa, kada su od Turističke organizacije Šapca dobile prikladne poklončiće, moderne trakice za kosu. Odrasle lepotice imale su šansu da osvoje brojne nagrade sponzora. One koje su učestvovale u izboru, žiri je posmatrao želeći da izabere tri najelegantije i najprirodnije, baš te koje uspešno nose jedan ovakav damski stil.

U tročlanom žiriju bile su novinarka RTS-a Gordana Manjenčić, gošća iz Milana Linda Milovan i urednica magazina LookerWeekly.com i nagrađivan fotograf Tijana Janković-Jevrić.

Nakon uzbudljive, četvrte galopske trke, za tri najšarmantnije dame Lady’s Day-a, proglašene su: Jovana Marković, Branka Bobić, Danijela Gavrić. One su, pored glavnih nagrada (koje navodimo po redosledu) – putovanja u Prag, kursa stranog jezika i romantične večere, dobile na poklon i naočare za sunce, kao i ruže i bukete. Nagrade su omogućili Nika travel, Premier centar, Restoran Manjež, Sani optik i Rasadnik Topalović.

Screen Shot 2018 07 23 at 23.15.26
Najšarmantnija dama Jovana Marković

Uzbudljivo, kao što to može samo biti na trci konja, u trenutku kada takmičari prolaze kroz cilj, a ceo hipodrom ustaje na noge, bilo je i drugog dana Šabačkih konjičkih igara. Pasionirani ljubitelji konja, mlad svet, i deca, zajedno su činili jednu pozitivnu atmosferu.

Ovakav galopski spektal preporučujemo svima da iskuse bar jednom, i tako provedu fantastičan dan u Šapcu. U ovom gradu, ujedno možete da kvalitetno ispunite vreme u šetnjama, otkrijete brojne murale i znamenitosti, kao i da posetite, na primer, Park nauke.

Dame, vidimo se prvom prilikom u Šapcu, pa na vreme pronađite svoje jedinstvene i neobične damske šešire! U međuvremenu, potražite ovde svoju inspiraciju. Koji šešir se vama najviše dopao?

Zanimljivost: Drugog dana Šabačkih konjičkih svečanosti pao je i jedan rekord – u Šabačkoj milji Black Monk, KK „Perjanik“ stazu od 1609 m prešao je u vremenu 1:35,9, oborivši raniji rekord Princa Surčnskog i Martija Misterije 1:36,4.