Veszprem 1Naplemente Dronfoto Entente Florale Europe Elnoki Kulondij CsodalatosBalaton

Evropska prestonica kulture za 2023 u znaku dečijih igara 

Još u januaru ove godine smo saznali da su Elefsina u Grčkoj, Temišvar u Rumuniji i Vesprem u Mađarskoj evropske prestonice kulture za 2023. godinu. No Vesprem, u proslavu ove titule unosi novine.

Naime, 2023. neće biti godina kulture samo jednog grada, već čitavog regiona Bakonj-Balaton.  116 gradova i mesta širom regiona Bakonj-Balaton proslaviće ovu titulu sa gotovo  3.000 kulturnih programa u toku ove godine. Program Vesprem-Balaton 2023 – Evropska prestonica kulture (VEB2023 EPK) ima jedinstvenu poziciju i ističe bogato kulturno nasleđe, tradiciju i jedinstvene lokalne vrednosti čitavog regiona.

Ovog maja Vesprem se pretvara u pravo dečije carstvo sa koncertima, rukotvorinama, jedinstvenom igraonicom i avanturističkim igrama.

Na radost mladih i starih, igraonica Kezeš-laboš svoj deci, ali i svima koji se tako osećaju, otvara carstvo igre sa specijalnim avanturističkim igračkama napravljenim od bicikala, industrijskog i kućnog otpada. Za prave avanturiste, tu je i zid za penjanje, kao i pomoć svima kojima je potrebna, a koju pruža Udruženje za sportsko penjanje Vesprema. 

A na sceni Dečijeg dvora, organizuju se brojne predstave, od kojih su neke, poput “Čudovišta i sirene“ specijalno nastale baš za proslavu Evropske prestonice kulture. 

U Vesprem dolazi i Pozorišna olimpijada sa umetnicima žongliranja, majstorima marioneta i stranim akrobatima, dok u Pozorištu lutaka Cicada možete pogledati nastup poznatog kineskog majstora rukavica Jeung Faija. Vesprem se ovog maja pretvara i u pravo carstvo gusara zahvaljujući programu Libertalia koji dovodi izvođače iz pet zemalja, kao i u carstvo lutaka pod vođstvom lutkarske grupe Festivala magičnih lutaka.