ID 10065336

Zašto volimo da idemo na more?

Iako leto lagano skuplja svoje prnje i odlazi na odmor, ustupajući mesto šarenoj jeseni, još uvek nije kasno da se ode na more i pobegne od gradske gungule. A da li ste se zapitali zbog čega volimo da odemo na more, sem što ćemo da se brčkamo i merkamo zgodne cice i frajere?

Zamak od peska

Da, obožavamo da pravimo zamak od peska. Privlačimo poglede, uživamo na toploj podlozi i ludo se zabavljamo. Opušteni, veseli i nasmejani, ne možemo da ne napravimo najlepši zamak na plaži a da pri tom ne ulovimo nekoliko šarmantnih pogleda suprotnog pola.

Zvuk i miris mora

Brojne studije pokazuju da su upravo naši preci evoluirali baš pored vode, a od toga je i zavisilo kako će da prežive. Zvuk mora je opuštajuć, jer povezuje vesele uspomene sunčanih odmora provedenih na plaži. A i njegov miris deluje pozitivno na naša čula. Negativni joni koji se nalaze u morskom vazduhu poboljšavaju koncentraciju i smanjuju nesanicu. Najlepše je spavanje na plaži.

Ljubav je lepša

Sunce utiče pozitivno na nas, jer njegova toplota povećava nivo serotonina (hormona raspoloženja) koji dalje vodi do sjajnog raspoloženja, koje je jedan od preduslova za romantiku. Na moru smo dostupniji i spremniji za druženje, što pokazuje i studija koja kaže da se brojevi telefona devojaka češće dobijaju kada je lepo vreme. Muški, upamtite ovo!

Morsko Sunce

Ima nečeg dražesnog u morskom Suncu. Drugačije je od onoga sa gradskog asfalta. Toplije. Intenzivnije. Umereno i sigurno sunčanje nam obezbeđuje vitamin D, koji čini da nam koža bude lepa i sjajna.

More, more

Pored uživancije i kupanjca, morska so iz mora je savršena za našu kožu. Zateže je i izgledamo privlačniji. Voda nam hidrira kožu i čini je glatkom, a i odlična je za disajne puteve. More obiluje algama koje u sebi sadrže minerale koji pomažu i jačaju imunitet.

foto: worradmu at FreeDigitalPhotos.net