image

Počinje Smederevska jesen!

Jedna od najstarijih i najlepših privredno turističkih manifestacija u Srbiji, poznata po vinu, grožđu, bogatom kulturnom i muzičkom programu počinje u petak 7. septembra u 20 časova u Malom gradu Smederevske tvrđave. Koncertom simfonijskog orkestra i hora RTS-a koji će izvesti najpoznatije delo nemačkog kompozitora Karla Orfa „Karmina Burana“, svečano će početi „Smederevska jesen“.

Tokom trajanja festivala, Smederevo će biti centar okupljanja ljubitelja muzike i različitog kulturno umetničkog programa, okupljanja privrednika, mnogobrojnih izložbi, programa za decu na nekoliko lokacija.

„Smederevski karneval“ , poznat po smotri učesnika svih uzrasta iz različitih delova Srbije koji nosi poruku „Smederevo vazda otvoreno“ prethodiće svečanom otvaranju manifestacije. Glavnim ulicama Smedereva, prodefilovaće nekoliko stotina učesnika koji će pozdraviti početak manifestacije koja ima tradiciju dugu 131 godinu.

Publika će imati priliku u petak da na Gradskom trgu uživa u koncertu folk pevača Adila Maksutovića, a nakon toga i u nastupu poznatog pevača Željka Vasića. Subota je rezervisana za nastup poznatog folk pevača Milana Topalovića Toplka, nakon koga će biti organizovan koncert poznatog benda Lexington. U nedelju će na Gradskom trgu nastupati poznati izvođači narodne muzike – Šaban Šaulić, Ana Bekuta i Snežana Đurišić, dok će svečano zatvranje biti u Mali grad Smederevske tvrđave gde će nastupati grupa Balkanika.

Za one koji žele da se upoznaju voćarskim, vinogradskim proizvodima sela, moći će tokom trajanja manifestacije, to da učine na poljoprivrednoj izložbi „Seoska dvorišta“, dok će se na privrednoj izložbi u Centru za kulturu Smederevo predstaviti domaće i strane firme koje imaju uspešno poslovanje u Smederevu.

Bogat kulturni program, obeležiće dane manifestacije. Kroz nastupe folklornih grupa, hora „Kolibri“, pozorišnih predstava, izložbi starih zanata, viteških turnira i mnogo toga drugog, svaki posetilac će imati priliku da uživa u nečemu po svom izboru.

„Smederevska jesen“ održava se u slavu grožđa i vina smederevskog vinogorja. Cilj manifestacije je da se prikaže bogata turistička ponuda Smdedereva, visokokvalitetni proizvodi i sam privredni potencijal Smedereva. Prva manifestacija održana je 1888. godine i od tada je više puta menjala svoj sadržaj, ali obeležje manifestacije, izložbe grožđa i vina, ostalo je isto kroz sve godine.