banja e1416941866340

Jesenje spa opuštanje u Morahalomu

Ako ste poželeli da provedete slobodne dane na drugačiji način, daleko od grada i njegove užurbanosti, onda je savršeno vreme da uživate u svim čarima Morahaloma, šarmantnog gradića koji leži na jugu Mađarske.

Bilo da ste u ovim trenucima u potrazi za wellness opuštanjem, porodičnim odmorom ili romantičnim putovanjem za dvoje, Morahalom je idealno mesto.

Ovaj simpatičan gradić se nalazi tek dvadeset kilometara od Segedina i petnaestak kilometara od graničnog prelaza Horgoš.

Morahalom svojim posetiocima nudi brojne mogućnosti, počev od wellness usluga, plivanja, obilaska grada turističkim vozićem, biciklizma, preko lova, pa sve do mađarskih specijaliteta poznatih u celom svetu.

Banja Eržebet

Ipak, ono po čemu je Morahalom najpoznatiji jeste Banja Eržebet, koja sa svojih četrnaest pokrivenih i devet otvorenih bazena, velnes uslugama, finskom saunom, privlači goste iz celoga sveta. Većina bazena je punjena lekovitom vodom koja dostiže temperaturu do neverovatnih 39.5 stepeni Celzijusovih. U Eržebet banji posetiocima je dostupno preko tridesetak tretmana, uključujući đakuzi i saune, parna kupatila, masaže, fitnes centar, manikir, pedikir. Uživanje, opuštanje i dobar provod će svako da doživi ako se uputi ka ovom banjskom kompleksu. Banja radi tokom cele godine, izuzev 24. decembra za Badnje veče.

Znamenitosti Morahaloma

Ako se odlučite da na kratko vreme napustite sve udobnosti tople kupke i dobre mađarske kuhinje, odličan početak za obilazak grada je njegov centar. U centru gradića se nalazi Dom kulture Aranjsem, koji raspolaže pozorištem za oko tri stotine posetilaca.

Nezaobilazna je poseta Kući lutaka, koja se nalazi tik uz letnji ulaz Banje Eržebet. Kolekcija od preko pet stotina lutaka pokazuje stogodišnju proizvodnju lutaka i igračaka. Većina lutaka je od porcelana.

Jedinstvena gastronomska Kuća štrudli je nešto što ne bi trebalo da propuste sladokusci. Ako ste mislili da postoje samo štrudle sa makom i orasima, onda ćete da se iznenadite kada budete otkrili različite ukuse štrudli od tikvica, kupusa, bresaka, višanja i sira, jabuka, trešanja.

Crkva Sveti Laslo, svojom divnom arhitetkturom dominira gradom i poziva prolaznike da odmore na klupama crkvenog dvorišta dok tragaju za novom avanturom.

Možda je baš sledeća avantura poseta Rezervatu sa bizonima, koji se nalazi pet kilometara od Morahaloma. Posetioci imaju jedinstvenu mogućnost da posmatraju ove divne gorostase, pa i priliku ako je vreme suvo, da se provozaju čamcem po jezeru Nađsekšoš.

Dosta je toga još korisnog za posetiti, mi smo se ovog puta odlučili za najbitnije tačke grada. Oduševili smo se i širokim ulicama, čistim trotoarima, urednošću i ljubaznošću mađarskog naroda, stazom za bicikliste koja prolazi gradićem i predivnom arhitekturom, koja istinski liči na vojvođansku ili obratno.

Smeštaj

Ako ste avanturista i nije vam bitna elegancija, preterana udobnost i sjaj hotelskog smeštaja, onda je za vas idealan boravak u apartmanima, koji mogu da se nađu za relativno pristupačan novac. Počev od desetak evra, za one jednostavne apartmane pa sve do dvadeset pet evra, za apartmane koji u ponudi imaju i bazen i ishranu.

Oni, koji ipak uživaju u luksuznim sobama, sa vrhunskom uslugom i ukusnim specijalitetima mađarske kuhinje, savršen izbor je hotel Colloseum, koji će da razmazi i najzahtevnijeg i najnamrgođenijeg turistu. Probali.

Možda Mađarska nema more ali zato ima vrhunske banje koje spadaju u red najboljih u Evropi. Ako ne verujete, najbolje je da se sami uverite i provedete opuštajuće jesenje dane u ljupkom gradiću, koji vas iznenađuje svojim gostoprimstvom i udobnošću.

 foto: Dragana Beleuca