hotel Abela banja Kanjiza e1416953418309

 Vikend na „Čudotvornom bunaru“        

Ukoliko vam je odmor preko potreban, a želeli biste mir i uživanje, toplo vam preporučujemo da vikend provedete na severu Vojvodine, u Banju Kanjiža. Na samo 200 km od Beograda nalazi se banjski kompleks – nadaleko čuveno mesto, idealno za odmor, oporavak i rekreaciju.

Davne 1907. godine na pašnjaku kraj Kanjiže postojala su dva arteška bunara za napajanje stoke. Kako su stada narastala, tako je i potreba za vodom bila veća te su pastiri tražili od gradskih vlasti da se iskopaju još dva nova bunara. Jednim od tih bunara je tekla čudna žućkasta voda, a kroz cevi je potekao  zapaljivi gas.  Ovaj bunar je u narodu nazvan „čudotvorni bunar“ jer je osim čudnih svojstava vode mogao da leči i bolesne zglobove.

Nakon ispitivanja čudne vode, ustanovljeno je da je ona izuzetno pogodna za lečenje reumatskih bolesti te je već 1913. godine, na tom mestu i osnovano arteško kupatilo čudotvornog bunara u staroj Kanjiži.

Banja Kanjiža poseduje tri izvora termalne vode koji su pogodni za lečenje reumatskih oboljenja. Voda je visoko mineralna i sadrži dosta natrijuma, te nije namenjena za piće već samo za kupke. Blagotvorne su i masaže mineralnim blatom.

Banja Kanjiža je namenjena kako turistima tako i osobama koji su na rekonvalescenciji. Specijalizovana je za lečenje akutnih oblika reumatizma, sportskih povreda, povreda kičme i oboljenja nervnog sistema. U Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju, koja je u sklopu banje, radi vrhunski tim lekara.

Lečenje se izvodi termoterapijom (pakovanje blatom i parafinom) i hidroterapijom (inhalacije i mineralne kupke). Dostupne su i ručne masaže profesionalnih terapeuta kao i kineziterapija. Bolnica je opremljena i sportskom halom, fudbalskim i teniskim terenima kao i teretanom.

Turisti mogu da odsednu u „Aquamarin“ hotelu sa tri zvezdice. Njega čine terapijski blok, dva zatvorena bazena, restoran, sportska hala… Opremljen je i  finskom saunom i modernim fitnes kabinetom.

Trenutno je u  turističkoj ponudi nekoliko programa u Banji Kanjiža. Oni su namenjeni svima koji vole „zdrav“ odmor, sportsku aktivnost, „spa“ užitak ili bi želeli da sve to probaju i usput odu u „šoping turu“ do mađarskog grada Segedina, koj je udaljena svega 36 km od Kanjiže.

Program „MOJ VIKEND“

„Moj vikend“ podrazumeva odmor u vojvođanskoj ravnici, uz bogat program definisanih sadržaja, ali i mogućnost dodatnog izbora. Program sadrži dva puna pansiona u objektu “Aquamarin”.

Program „ŠOPING & SPA VIKEND“

Plivanje u bazenu sa termomineralnom vodom, đakuzi kraj bazena, sauna, romantična večera uz muziku vojvođanskih tamburaša. Odlazak u Segedin – 36km udaljen, poseta jednom od najvećih šoping-centara u Mađarskoj „ARKAD“.

Gostima su  na raspolaganju i bogati  „wellness i spa“ programi.

Legenda kaže da ko proba vodu sa čudotvornog bunara biće zdrav, lep i srećan. Dođite i proverite!

foto: hotel Abela