U Budvi stabilna epidemiološka situacija, u poslednja tri dana minimalan broj obolelih


Na budvanskoj rivijeri trenutno boravi oko 10.000 registrovanih stranih turista. Iako je na crnogorskom primorju zabeležen porast novoobolelih od virusa korona, u ovom gradu epidemiološka situacija je stabilna, sa minimalnim porastom obolelih. Prema zvaničnim podacima koji su objavljeni na sajtu Instituta za javno zdravlje Crne Gore, u poslednjih 15 dana u Budvi je registrovano 46 novopozitivnih na COVID-19, ali je u međuvremenu prijavljen i oporavak određenog broja pacijenata, pa su trenutno aktivna 42 slučaja. Iz Turističke organizacije opštine Budva poručuju da je situacija pod kontrolom i da se sve epidemiološke mere i dalje strogo primenjuju.

„Kada su u pitanju epidemiološke mere, one podrazumevaju nošenje zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom, uključujući i decu stariju od sedam godina, osim na plažama i u nacionalnim parkovima pod uslovom pridržavanja fizičke distance i ranije propisanih mera. Vlasnici ugostiteljskih objekata, uključujući i ugostiteljske objekte na kupalištima i plažama, obavezni su da svoj rad organizuju na način da za stolom sede najviše dve osobe unutar objekta, odnosno četiri gosta na terasi/bašti objekta, kao i da obezbede udaljenost između stolova, najmanje dva metra. Sve ovo primenjujemo da bismo zaštitili kako naše turiste, tako i naše sugrađane, a da je situacija pod kontrolom pokazuje i podatak da smo u prethodna tri dana imali svega četiri novoobolela“, poručuju iz Turističke organizacije opštine Budva.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Crne Gore, još ranije je pripremilo Akcioni plan monitoringa i postupanja u slučaju pojave bolesti Covid-19 kod turista tokom boravka u Crnoj Gori koji detaljno razrađuje postupanje sa obolelim gostima. Kako kažu u TO Budva, brojna obaveštenja koja su plasirana u cilju upoznavanja turista sa svim epidemiološkim merama, rezultirala su poštovanjem mera. 

„U cilju boljeg informisanja naših sugrađana i turista, Turistička organizacija opštine Budva je izradila flajere sa preporukama i uputstvima Instituta za javno zdravlje. Preporuke se odnose na načine postupanja u slučaju pojave bolesti Covid 19 kod turista tokom boravka u Crnoj Gori. Pored toga, izdali smo i privremene preporuke za postupanje i sprovođenje mera zaštite od Covid 19 u hotelima i drugim objektima za pružanje usluga smeštaja koji se mogu preuzeti u info biroima na teritoriji opštine Budva i objektima za pružanje usluga smeštaja“, kažu iz TO Budva i dodaju da svi zainteresovani turisti preporuke i uputstva mogu pronaći i na zvaničnoj web stranici Turističke organizacije opštine Budva.

foto: Promo