Screen Shot 2016 02 16 at 13.28.24

Bajkovita oaza u kineskoj pustinji

Okružen visokim planinama, kineski grad Dunhuang čuva pravo blago u obliku polumeseca. U pitanju je jezero Crescent koje je toliko lepo da iz daljine podseća na fatomorganu. Uverite se i sami.

Predivan oaza koja se nalazi na oko šest kilometara od kineskog grada Dunhuanga, vremenom je počela da se smanjuje zbog širenja pustinje. U sastavu oaze leži jezero sa pitkom vodom u obliku polumeseca.

Lokalna vlast je odlučila da sačuva oazu puneći jezero vodom. Ono sadrži pitku vodu, dugačko je oko dvesta i osamnaest metara i široko oko pedeset i četiri metara.

Odmah pored jezera, postoji i tradicionalna pagoda, kao i ulica prepuna suvenira, koja spremno dočekuje brojne turiste iz čitavog sveta. Zelenilo, drveće i uređene staze čine da se posetioci osećaju kao da su kročili u bajku. Turisti na kamilama dolaze u velikom broju i dive se ovom prirodnom fenomenu.

Postoji verovanje da je za opstanak jezera Crescent zaslužna niska nadmorska visina dok sam njegov položaj sprečava da se pustinja uruši u njega.

Takođe, veruje se, da ova bajkovita oaza odoleva zubu vremena već oko dve hiljade godina.

Da li vam se dopada jezero Crescent i njegova ušuškana oaza?

foto:YouTube screenshot