zelena2

Šta ti govore boje: Zelena

Već po običaju, nastavljamo priču o bojama. I ove nedelje ćemo pokušati da otkrijemo šta svaka boja govori za sebe, ali i šta boja garderobe govori umesto nas. Sada je došao red na boju koju često možemo sresti u prirodi. Onu koja nas smiruje i opušta. Zelena.

Smatra se da je to boja zdravlja. Baš zbog svoje veze sa prirodom i biljkama. Zelena odeća će učiniti da izgledate sveže, te je to dobar izbor za neke jutarnje sastanke, predavanja, seminare. Iako niste spavali celu noć, zelenim odelom se to može prikriti. Zelena deluje umirujuće za oči i nervni sistem, pa ako provodite dosta vremena sa nekim ljudima u istoj prostoriji, zelena je pravi izbor. Nećete brzo dosaditi jedni drugima, a i uspećete duže da zadržite nihovu pažnju ako im nešto objašnjavate. Ova boja je simbol uravnoteženosti. U zelenoj izgledate skladno i odišete smirenošću, što je vrlo bitno na svakom polju – i u poslu, i u školi, a i u ljubavi.

Zelena boja označava nešto dobro. Ekološki pokreti uvek imaju prefiks ,,zeleni’’, zatim zdrava hrana uglavnom ima oznaku u zelenoj boji. Sve što ima veze sa zdravljem, prirodom, sve što nije štetno, označeno je zelenom bojom.

Istraživanja su pokazala da gotovo u svim kulturama zelena boja ima pozitivno značenje. Tako onda i osobe koje često nose zeleno shvaćene su kao izuzetno pozitivne.

ze2

Takođe, istraživanja su pokazala da zelena boja može poboljšati sposobnost čitanja. Baš zbog toga što je ljudskom oku zelena veoma bliska, jer je viđaju svakodnevno i okruženi su njome. U jednoj studiji, studenti koji su čitali gradivo sa zelenog papira čitali su bolje i brže u odnosu na one koji su čitali sa belog.

Zelena boja je pogodna za kombinovanje u najrazličitijim kombinacijama. Zelena sa braon-bež nijansama asocira na prirodu. Zelena sa roze-ljubičastim nijansama pokazaće koliko ste živahni i razdragani. Dok zelena u kombinaciji sa plavim nijansama daje asocijaciju da ste sportski tip.

Sa zelenom bojom teško ćete pogrešiti. To je uvek neki siguran izbor, baš zbog toga što u svim kulturama ima pozitivno značenje. Bilo da ste obukli svetlo zelenu ili tamno zelenu odeću, ili pak stavili neki zeleni nakit, ili detalj, dobro je. Širićete pozitivne vibracije na okolinu.

Nosite zeleno. Ovog leta budite u pravu. Zelena će vam to omogućiti.

Do sledeće nedelje i neke nove boje.

model: autor Natalija Lučić

foto: Tijana Janković