ID 10054430

Šta obući po vrućini?

Najbolje tkanine od prirodnog materijala 

Pripremila Janja Rešćanski

Kratke suknje i šortsevi, majce na bretele svetlih boja, tanke bluze,  često nisu odgovarajuća odeća za tople letnje dane, ukoliko je načinjena od veštačkih materijala. Pažljivo birajte šta ćete obući jer nije samo moda u pitanju…

Sintetičke tkanine su vrlo neprijatne za nošenje. Pod njima koža ne može slobodno da diše. Pospešuju znojenje i širenje bakterija, pa samim tim i uzročnik su neprijatnih mirisa kože. Izbegavajte tekstil napravljen od poli-propilenskih, poli-esterskih (trevira, vertilen…), poli-amidnih vlakana (najlon, grilon, lilion), sačinjen od  likre (spandex), akrila (orlon) ili drugih materijala dobijenim suvom destilacijom ugljenika.

Oblačite  isključivo prirodne tkanine! Najzahvalnija tkanina,  adekvatna za sva  godišnja doba,  jeste pamuk. Njegovom preradom dobijaju se i različiti materijali. Napoznatiji su lan, frotir, madras  i sirsaker. Poželjno je oblačiti i odeću od svile, mada je ona često vrlo elegantna i neprikladna za mnoge dnevne životne aktivnosti.

Lan

Egzotična i lagana tkanina, idealna za vrućine. Ovde je reč o perforiranom pamuku, koji je dostupan uglavnom u nežnim pastelnim bojama. Najčešće se proizvodi u beloj, bež i žućkastoj boji. U skorije vreme može se naći i jače obojen lan. Košulje, suknje i pantalone sašivene od lana, nikada ne izlaze iz mode.

Frotir

Tkanina koja idealno upija vlagu. Napravljena je od pamučnog prediva. Sačinjavaju je malene loptice upletene jedna u drugu. Slabo se koristi za šivenje odeće. Uglavnom je zastupljen u tekstilnoj industriji pri proizvodnji peškira, bade mantila, kućnih haljina… Kada ste kod kuće, odenite tanki frotirski „penjoar“.

Madras

Uglavnom je namenjen za šivenje muške garderobe. Potiče iz Azije, gde se i danas tradicionalno prave nošnje od ove tkanine. Najviše je šiju u Indiji, Arabiji i Pakistanu. Lagana je te se  baš kao i lan, farba svetlim bojama koje ne privlače sunčeve zrake. Oni koji madras nose kažu da je veoma prijatan te vam se  čini da nemate ništa od garderobe  na sebi.

Sirsaker

Širom sveta omiljeni letnji materijal kako muškaraca tako i dama različitih uzrasta. Poreklo mu je Persijsko. Odatle je prenet na istok, u Indiju i Pakistan. Omiljen materijal je bio britanskim  kolonizatorima u Engleskoj Indiji. U Americi su ga nosili  siromašni građani. Zbog svoje prozračnosti i udobnosti ubrzo su počeli da ga nose i bogati južnjački farmeri.  Prevedeno sa Urdu i Hindu jezika, Sirsake, znači mleko i šećer, verovatno zbog teksture  i  rebrastog načina tkanja , te  je tkanina  delom nežna, a delom gruba. Od njega je napraljena skoro sva savremena pamučna odeća. Najzahvalniji je  za šivenje košulja, pantalona, odela…

Svila

Prirodna svila je idealna za toplo vreme. Bluze, haljine i pantalone su izuzetno prijatne za nošenje. Svila ne samo da hladi nego i miluje kožu. Jedina mana joj je preosetljivost,  te se teško  održava. Lako se kombinuje sa drugim prirodnim materijalima. Dugo je bila statusni simbol i privilegija bogataša zbog načina na koji  nastaje. Potiče sa prostora drevne Kine. Dobija se iz čaura svilenih buba.

U dvadesetom veku, razvojem hemijske industrije mnogi su pokušali da stvore veštačku svilu. U tome su donekle i uspeli. Ubrzo je svako  mogao vrlo jeftino  da kupi svilenu (sintetičku) bluzu. Osim imena, sa  pravom svilom,  sintetika nema  baš ništa zajedničko.

foto: chokphoto at FreeDigitalPhotos.net