ID 100111076

Opasna jesenja obuća!

Pripremila  Janja Rešćanski

Nisu samo „baletanke“ i papuče „japanke“  sezonska obuća koja može da nam  naškodi. O tome smo opširnije čitali ovog leta. Jesen nam donosi nove  modne zamke koje mogu ozbiljno  da ugroze naša stopala, pa samim tim i celokupno zdravlje. Pažljivo birajte obuću za nastupajući  hladni period prepun kiša.

Cipele i patike sa platformom

One su trendi i zavodljive. Ženska noga u njima izgleda vitkije i lepše. Takođe imaju visoku potpeticu iako deluju udobnije od salonki. Pogubne su i neudobne za duge šetnje i stajanja u mestu. Čitava težina tela pada na prednji deo stopala i prste, što stvara veliko opterećenje stopalima. Za razliku od salonskih cipela sa tankom potpeticom, manje je opterećenje na peti. Ortopedi upozoravaju da su najčešće povrede s jeseni upravo one koje se dobijaju nošenjem ovakve obuće. Iščešenja, uganuća i prelomi stopala su česti. Mogu se javiti i neprijatni žuljevi na prstima, tabanima,  ali i tumori.

Sportske patike

Previše udobna i komotna obuća nije uvek i sinonim za zdravu. Stručnjaci kažu da se nošenjem ove obuće mozak „zavarava“, odnosno ne dobija sve potrebne podatke o podlozi koju gazimo. Ukoliko su patike široke, takođe možemo lako da uganemo nogu. U širokoj obući noga se opusti i raširi. Problem nastaje kada iz njih „uđemo“ u uske čizme ili cipele. Patike poput „Starki“ su opasne za stopalo baš kao i ostala ravna obuća. Upala mišića u tom slučaju je zagarantovana.  Ne treba zaboraviti da su patike namenska obuća, stvorene za aktivnost, te ih ne treba svakodnevno i u baš svim prilikama  nositi.

Gumene čizme

Iako ne propuštaju vodu  donose mnogo nedaća. Napravljene su od materijala koje bi trebalo da nas zaštiti od vlage, ali tada koža ne može pravilno da „diše“. Hermetički zatvorena u gumenu čizmu noga se znoji.  Neprijatan miris je jedna od posledica nošenja „gumenjaka“. Vlažna sredina pogoduje razvoju mikroorganizama i gljivica koje mogu da napadnu stopalo. Žuljevi su takođe česta pojava.

Krznene čizme i one mekane poput „UGG“

Krznene čizme su tople i udobne, ali i vrlo opasne. Proizvođači obuće često oblažu unutrašnjost čizama veštačkim, sintetičkim krznom umesto skupocenog- prirodnog. Veštačko krzno je dobar izolator, ali ujedno stvara isti efekat kao i gumene čizme. Noga ne diše i dolazi do razvoja gljivica i bakterija u vlažnoj sredini. Čuvene i moderne UGG čizme su udobne i tople, ali se zbog meke spoljašnjosti brzo i lako deformišu. Stopalo nema čvrstu potporu, te je izloženo uganućima i raznim povredama.

 

Iako je ovo obuća koja je najzastupljenija na našem tržištu, sigurno se pitate  „Šta ja, onda, da obujem ove jeseni?“.

Nemojte paničiti! Idealne  cipele, anatomski oblikovane od čiste kože i pravog krzna san su svake žene. Do njih se teže dolazi. Ili su preskupe, ili ih nema na tržištu ili su prosto „demode“.  Svako od nas u ormaru ima barem po jedan par  potencijano „opasne“ obuće.  Tajna je u tome da ih dobro održavate, vodite računa da su uvek čiste i suve, kao i da ih redovno menjate. Kombinujte obuću na sto načina. Prema vremenskim prilikama, nameni, raspoloženju…  Tako će vam jesen biti udobnija!

foto: vorakorn at FreeDigitalPhotos.net