Dragan Maric sa decom
Dragan Marić sa decom, foto: PROMO

U Dečjem kulturnom centru Beograd počinje sezona

Balet, slikanje, vajanje, grafika, gluma, muzika, sportić

Sa novom sezonom u Dečjem kulturnom centru Beograd počinje i upis dece i mladih u umetničke studije i ateljee Dečjeg kulturnog centra Beograd (Takovska 8), u kojima se već više od sedam decenija razvija kreativnost i neguju kulturne navike.

Deca i mladi, uzrasta od 3 do 18 godina, mogu da zavire u svet kulture, kroz Muzičku igraonicu, Hor, Školu pevanja dečje i popularne muzike „Nađi svoju zvezdu”, Studio glume, Pozorišne radionice na engleskom jeziku – Belgrade English Language Theatre, Baletski studio, Baletsku igraonicu, Plesaonicu, Likovni atelje, Atelje za primenjenu umetnost, Studio za strip i karikaturu, Radionicu grafike, Sportić i Kreativno zabavište.

,,Pored kreativnih radionica, kulturno-obrazovnih programa, festivala i manifestacija sa kojima uvek počinje sezona u našoj gradskoj instituciji kulture za decu, od 1. septembra počinje sa radom i Psihosocijalno savetovalište koje sprovodi i koordiniše Institut za mentalno zdravlje (projekat Krizna psihosocijalna podrška zajednici, Radna grupa za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih Vlade Republike Srbije)” – ističe Dragan Marić, direktor Dečjeg kulturnog centra Beograd.

Savetovalište je namenjeno deci, mladima, roditeljima i nastavnicima, a usluge će pružati grupa odabranih stručnjaka za mentalno zdravlje, kliničkih psihologa i psihijatara Instituta za mentalno zdravlje, Dečje klinike u Tiršovoj, Zavoda za psihofiziološke poremećaje i patologiju govora, Dečjeg odeljenja klinike za onkologiju i radiologiju, kao i iskusnih školskih psihologa, svakim radnim danom od 10 do 18 časova.

,,Savetovalište je besplatno, nije potreban uput, a za sada ni zakazivanje termina. Želja nam je da u prostoru Dečjeg kulturnog centra Beograd, koji je u svakom smislu mesto po meri deteta, pružimo mogućnost da deca, roditelji i nastavnici dobiju korisne savete i adekvatnu psihološku podršku kroz razgovor sa kompetentnim i stručnim licima. Ideja projekta koju je Dečji kulturni centar Beograd podržao i prepoznao kao izuzetno značajnu jeste da se preventivno deluje kada su u pitanju određeni razvojni izazovi, mentalne teškoće, smetnje ili promene u ponašanju, prevazilaženje stresnih situacija, a da ova pomoć bude lako dostupna i stručna” – naglašava Marić.

U okviru Savetovališta biće održana besplatna Tribina za roditelje ,,Povratak u školu – izazovi i dileme” u ponedeljak, 4. septembra, od 18.30 do 20 časova. Voditelji tribine su psiholozi prof. Jelena Radosavljev Kirćanski i Olga Borovnica, specijalista medicinske psihologije.

,,Polazak u školu budi brojna pitanja, dileme, brige i strahove zato ćemo u Dečjem kulturnom centru pričati sa psiholozima i roditeljima o tome i načinima kako te strahove prevazići – najavljuje Marić i poziva roditelje na besplatnu tribinu koja bi trebalo da osnaži roditelje i decu u prevazilaženju izazova koji nas okružuju.