Darko Bajic

Internacionalni festival filmske režije LIFFE: Film je san autora

Internacionalni festival filmske režije – LIFFE tradicionalno se održava u Leskovcu po 16. put i to u periodu od 14. do 19. septembra, kada će publika imati priliku da pogleda najznačajnija filmska ostvarenja autora iz zemlje i sveta, a Leskovac postati festivalska i filmska prestonica Srbije i regiona.

Slogan ovogodišnjeg festivala jeste „Akcija!”, a biće prikazano više od 50 filmova u različitim kategorijama koji će se boriti za nekoliko nagrada. Kao i svake godine, organizatori su pripremili bogat prateći program u vidu promocija knjiga, radionica, trbina i koncerata koji donose pravi festivalski duh u ovaj grad.

Juče, 31. avgusta, održana je konferencija za medije, na kojoj su govorili i prisutnima predstavili program festivala Sanja Conić, direktorka Kulturnog centra u Leskovcu, organizatora festivala, Darko Bajić, umetnički direktor festivala, Miša Radivojević, filmski reditelj i jedan od pisaca monografije ,,Živojin Pavlović. Kino-poeta velikog crnila” prve iz LIFFE edicije ,,Poznati reditelji’’.

O selekciji programa ,,Divlji film” govorili su reditelji Uroš Tomić i Marko Sopić. Darja Bajić- Božović predstavila je selekciju za najbolju režiju mini TV serije, kao i TV serije do 12 epizoda proizvedenih na kulturnom prostoru bivše Jugoslavije, a Dragan Jović, direktor bioskopa Leskovačkog Kulturnog centra, govorio je o selekciji Studentski film.

Direktorka Kulturnog centra u Leskovcu, Sanja Conić, rekla je ,,Za 16 godina, festival je izrastao u prestižnu kulturnu manifestaciju koja predstavlja brend grada Leskovca i izuzetno je značajan za reditelje regiona, jer su dobili siguran prostor u kome mogu da govore o izazovima sa kojima se susreću na tradicionalnoj konferenciji koja se svake godine održava na festivalu. Leskovački kulturni centar i grad Leskovac nesebično pomažu ovu manifestaciju, kao i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Filmski centar Srbije’’. 

U glavnom takmičarskom programu festivala najavljeno je osam filmova regiona po izboru selektora, hrvatskog reditelja i scenariste Ognjena Sviličića koji se prisutnima obratio video putem, a najbolji film u ovoj kategoriji proglasiće tročlani žiri u sastavu Damjan Kozole, reditelj, Nenad Pavlović, reditelj i scenarista i Ljubomir Bandović, glumac.

,,Ovogodišnja selekcija pokazuje kako bivša Jugoslavija zbilja želi da živi punim plućima, međutim prošlost nam ne da. Borba čovjeka s prostora bivše Jugoslavije je uvijek borba s prošlošću, to nam je svima zajedničko. Ovi filmovi nas pozivaju da u toj borbi pobijedimo i zagrlimo život. Tako da je ime ovog festivala odnosno skraćenica LIFFE, jedan poziv na takvo druženje za našu bolju budućnost’’, rekao je Sviličić.

Selektori programa ,,Divlji film”, Uroš Tomić i Marko Sopić, predstavili su novu nagradu koja nosi ime po legendarnom reditelju Dušanu Makavejevu, koja se dodeljuju za najbolju režiju u internacionalnoj selekciji. 

,,Kao selektori, trudili smo se da odaberemo autore iz celog sveta koji nude inovacije u filmskom jeziku, baš kao što je to radio Makavejev u svojim filmovima, a opet, uspešno komuniciraju sa publikom širom sveta i nisu hermetični, kao što nisu bili ni filmovi Makavejeva. Razmišljali smo koje je to ime koje bi moglo da stoji rame uz rame uz ime nagrade Živojin Žika Pavlović, pa je Dušan Makavejev bio logičan izbor’’.

,,Festival LIFFE uvek obraća pažnju i osluškuje šta je to što publika želi, ali i vrlo vodi računa o tome šta je profesionalcima potrebno. Umetnički tim LIFFE-a došao je do zaključka da je, usred velike hiperprodukcije serija iz godine u godinu, potrebno napraviti neku vrstu valorizacije. Reditelji iz regiona ove godine se na festivalu takmiče u dve kategorije: režija najbolje mini serije i režija najbolje epizode dramske serije’’, rekla je Darija Bajić- Božović.

,,Festival nastavlja tradiciju da premijerno prikazuje serije pre njihovog televizijskog pojavljivanja. Ove godine, imamo veliko zadovoljstvo da prikažemo seriju ,,Poziv’’ reditelja Marka Đilasa, seriju ,,Tunel’’, reditelja Lazara Ristovskog i seriju ,,Tajkun 2’’ reditelja Ivana Stefanovića i Jelene Gavrilović’’.

Dragan Jović, inicijator festivala, predstavio je Studentski program, u kome će se naći filmovi studenata državnih umetničkih fakulteta iz celog regiona. ,,Studentska ostvarenja boriće se za tri nagrade, koje nose imena po čuvenom profesoru filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti, Radomiru Baji Šaranoviću. O pobednicima će odlučivati tročlani žiri, a pobednike očekuju i novčane nagrade. Takođe, pripremili smo i bogat prateći program za studente’’.

Darko Bajić, reditelj i umetnički direktor festivala govorio je o značaju festivala i jugoslovenskom nasleđu koje festival kroz svoj program čuva.

,,Ove godine smo u akciji, kao što kaže i sam slogan festivala. Želimo da napravimo veći, značajniji festival, iako smo sigurni da je on već postigao svoj osnovni cilj, a to je da je prikaže i sačuva od zaborava istoriju, nasleđe i filmove jednog kulturnog prostora. Festival ima za cilj da podrži koprodukcije u regionu i da govori o značaju jugoslovenskog prostora koji je neminovno uticao na svetsku kinematografiju. Želimo da se vratimo eksperimentu, što su Makavejev i Pavlović radili osvajajući slobodu u filmu.

Dodao je: ,,Akcija se odnosi na zahuktali voz koji kreće iz Leskovca ka svetu, uz selekciju filmova koji će biti prikazani. Vodili smo računa da to bude program koji će zainteresovati sve gledaoce iz Srbije, novinare, a najviše leskovačku publiku’’.

Na konferenciji je proglašen i ovogodišnji laureat nagrade Živojin Žika Pavlović za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu, jedan od najistaknutijih jugoslovenskih reditalji i scenarista, Miloš Miša Radivojević.Radivojević se zahvalio na nagradi i istakao da mu je izuzetna čast što se našao u društvo najvećih filmskih umetnika iz regiona. Prethodnih godina, laureati ove nagrade bili su Slobodan Šijan, Emir Kusturica, Goran Paskaljević, Rade Šerbedžija, Goran Marković,  Milčo Mančevski i još mnoga značajna imena regionalne kinematografije.

Na konferenciji je predstavljen i  ,,Divlji film’’ u čijoj  će selekciji  biti prikazano osam filmova reditelja iz čitavog sveta. Premijere sedam filmova po prvi put u Srbiji imaće tu privilegiju da vidi leskovačka publika. Ova kategorija predstavlja omaž legendarnom reditelju Dušanu Makavejevu, a svi filmovi u selekciji nastavljaju specifičan filmski jezik koji je on negovao. Takođe, ove godine, glavna nagrada za režiju festivala nosi upravo njegovo ime. Tročlani žiri u sastavu Greta Scacchi, glumica, Yann Dedet, montažer i Robb Moss, reditelj, odlučiće koje će to filmsko ostvarenje dobiti nagradu u ovoj kategoriji. 

Najavljena je i tradicionalna Konferencija reditelja u Leskovačkom kulturnom centru koja se održava svake godine, a teme o kojima će velika imena filmske režije govoriti su položaj i egzistencija reditelja, što će biti tema u fokusu.

,,To je akcija! Nije samo stvar egzistencije, to je stvar i boljeg filma’’, rekao je Darko Bajić.

Festival se održava u Leskovačkom kulturnom centru i Narodnom pozorištu u Leskovcu, a sve informacije o programima dostupne su putem vebsajta https://liffe.rs.