Screen Shot 2015 04 22 at 12.15.24

Festival Zlatna buklija

U petak 24. aprila, u prostorijama velikoplanjanskog pozorišta „Masuka“, biće upriličena svečana dodela nagrada na jubilarnom 10. Festivalu dokumentarnog filma „Zlatna buklija“.

Među ovogodišnjim laureatima, nalazi se i doajen domaćeg dokumentarizma –  Želimir Žilnik, koji je nagrađen prvom nagradom za film „Logbook Serbistan“.

Među nagrađenim autorima, između ostalih, nalaze se: Dragan Elčić – nagrada za režiju, Nebojša Ilić – nagrada za najbolji scenario, Branko Stanković – nagrada za najviši domet profesionalnog novinarskog izraza, Dušan Babić – nagrada za TV i novinarski izraz, Vladimir Perović – nagrada za najbolji strani film,  autorski par Dobrivoje i Dobrila Pantelić iz Brezovice – nagrada za najbolji amaterski film,  itd.

Ovogodišnji laureat u počasnoj kategoriji „Nagrada za životno delo“, jeste reditelj Nikola Lorencin.

Na međunarodni festival dokumentarnog filma u Velikoj Plani,  ove godine je pristiglo 157 naslova, a selekciju je prošlo 80 dokumentarnih filmova iz Srbije i regiona.

Festival dokumentarnog filma „Zlatna buklija“, po rečima direktora festivala Živomira Mihajlovića,  nastoji da podstakne produkciju i autore na negovanje dokumentarizma kao jedinstvenog filmskog izraza.