SAM 8527

Deseta izložba dečjeg likovnog stvaralaštva

 

U utorak 19. aprila 2016. godine u Galeriji DKCB otvorena je izložba pod nazivom „RUKE“, deseta po redu izložba dečjeg likovnog stvaralaštva udruženja PIKTUM – za izučavanje, predavanje i obučavanje starih zanata i umetnosti. Ikonopis, freske, grafike, pasteli i skulpture prikazaće nam deca uzrasta od 5 do 17 godina u zanosu i igri stvaranja. Izložba traje do 4. maja.

Udruženje PIKTUM se razvija od aprila 2005. godine sa sedištem u Beogradu i to kroz dve radionice u kojima sa decom i mladima rade vrsni predavači (od 2005. do 2007.: profesor Slobodan Vitković, protomajstor Aleksandar Živković, Predrag Todorović; od 2009.: Anita Bunčić, Ana Knežević i Milica Crnobrnja – Vukadinović; od 2007. do 2012. rukoproizvedeni ikonopisac Veronika Đukanović). Od 2005. Udruženje vode likovni pedagozi Suzana Stamatović i Jelena Nikoliš, sa saradnicima Milenom Bosančić i Biljanom Stojković – Borota.

„Posmatrajući izložene radove ne može a da se ne konstatuje da nijedan sadržaj nije toliko mesta zauzeo u radu kao što je to Biblijski sadržaj, i to kao impuls u misaonim procesima i kao nepresušna motivacija za dečje umetničko stvaranje. Spoznajni i obrazovni deo zavisi od pedagoške, religijske i biblijske spoznajne razine, ali i od virtuoznosti pedagoga da se mlada pokoljenja nauče zahtevnim načinima rada. Izrada fresaka je spora, ikona takođe, postupak slikanja je jako zahtevan i motivacija učenika zavisi isključivo od umešnosti, duhovne zrelosti i likovne osveštenosti pedagoga koji radi“.  Lidija Seničar, Urednik likovnih programa