vecera u americi 03

FEST: “Američka večera” od crnog humora, romantike i pank-roka

Iako nije precizno definisano vreme u kome se odigrava radnja filma “Američka večera”, mogle bi to da budu, na primer, devedesete godine prošlog veka, uz puno crnog humora i čistog pank-roka, jasno su prikazani međuljudski odnosi, porodica, stanje društva i važnost ljubavi u svemu tome. Na izuzetno zabavan način, uz pomalo bizarne momente i preterivanja, reditelj i montažer Adam Rehmeier donosi nam nesvakidašnju romantičnu komediju. Film je sniman u Detroitu, a svoju premijeru je imao prošle godine na „Sundance“ festivalu, u okviru kog mu je pripala i nominacija.

Kada budete gledali film “Američka večera” (Dinner in America) i vi ćete se složiti da su organizatori FEST-a odlično izabrali salu Doma omladine u Beogradu za njegovo prikazivanje, koje će se održati 8. i 9. maja, u okviru selekcije FEST fokus. Energična i na mahove šokantna komedija pravi je užitak za publiku u dvadesetim, ali i za nešto stariju generaciju koja voli ovaj žanr i dobri, stari pank-rok. 

vecera u americi 01
Emily Skeggs i Kyle Gallner

Glavne uloge igraju Emily Skeggs, glumica i pevačica mlađe generacije koja je bila nominovana za Tony nagradu na Brodveju, i Kyle Gallner koga je publika ima priliku da vidi u serijama kao što su to Smolvil, Red i zakon, Kosti… U filmu se romansa odvija između likova koje njih dvoje tumače, neprilagođene i povučene dvadesetogodišnje Peti iz dobre porodice, i odmetnika pank-rokera Sajmona koji se krije od policije zbog svoje piromanije. Uprkos tome što pripadaju dvema krajnostima, i što ih spaja neobičan splet okolnosti, njih dvoje otkrivaju da imaju mnogo više sličnosti.

vecera u americi 05
Kyle Gallner u “Američkoj večeri”

U filmu igra i Mary Lynn Rajskub, glumica u filmovima, kao što su to: Magnolija, Čovek na Mesecu, Zabranjen pristup… Takođe, tu je i dobro poznata, pre svega TV glumica, Lea Thompson.

Film “Američka večera” je ocenjen na imdb-u cenom 7.3, a traje 106 minuta. Nominovan je i dobio je više nagrada, od kojih su to one dodeljene za najbolji narativ na Filmskom festivala u Virdžiniji prošle godine, kao i specijalna nagrada kritike na Internacionalnom festivalu u Dablinu ove godine, gde je, inače, nagradu za najbolje scenario dobio film “Minari”, koji će takođe biti prikazan na ovogodišnjem FEST-u, a Goran Bogdan proglašen za najboljeg glumca za ulogu u filmu “Otac”.  

Šta se služi na američkoj trpezi i gde se to najbolje jede, i zašto za njega kažu da je klasična amerikana, saznaćete ukoliko pogledate ovaj duhovit i zabavan film do kraja.

foto: FEST promo