Pod vodom 1 1

Kreativnost na mreži deli slikarka Ivana Živić

Zašto je potrebno više od otvorenog profila na društvenim mrežama kako bismo mi ili naš rad/proizvod imali vidljivost?  Za popularnost na internetu kažu da je važno da imamo kreativan sadržaj. Takođe, i da našu poruku pripremimo i emitujemo na originalan način, kako bi ona stigla do što šireg kruga potencijalnih pratilaca ili korisnika.

Neka uobičajena marketinška pravila svi smo usputno naučili. Znamo i da je održavanje profila posao za sebe.

Međutim, kada govorimo o razmišljanju na malo drugačiji, maštovitiji način, o izdvajanju u okeanu informacija, pokušaćemo da inspiraciju pronađemo na jednom od mesta gde bi trebalo da je ima najviše, u slikarskom ateljeu.

Slikarka Ivana Živić trenutno izlaže svoje radove u okviru tradicionalnog Salona u Parizu, baš na mestu gde su nekada izlagali slikari Roden, Renoar, Mane, Mone, Delakroa, Dišamp, Van Dogen, Gogen… Kada svoje radove ne prikazuje na prestižnim umetničkim događajima, poput ovoga u Francuskoj, ili nedavno i u Londonu, ona koristi savremene marketinške alate kako bi njenu umetnost videlo što više ljubitelja slikarstva kako kod nas tako i u svetu.

Posebna u svemu što radi, Živićeva je i ovaj put pokazala da su prilike svuda oko nas, i da je moguće postići izvanredan efekat na internetu, samo ako ste kreativni i vredni. Sada je spremila nešto novo, što deli na mrežama i što će objasniti kako da uradite i vi.

ivana crno belo
Ivana Živić je dobitnica nagrade iz crtačkog fonda Vladimir Veličković (2016), Prve nagrade Rotari Kluba (2014), Pohvale fonda Vladimir Veličković (2012), nagrade za produkciju rada iz fondacije Dimitrije Bašičević Mangelos (2012), kao i Diplome za crtež sa Drugog Bijenala crteža u Pančevu (2009). foto: Anđela Grozdanić

Ivana je od svojih ulja na platnu napravila neodoljive i unikatne Viber stikere! Dvadesetak umetničkih nalepnica, koja je slikarka dizajnirala, oduševiće sve korisnike aplikacija koji vole nešto kreativno. Na ovaj korak ona se odlučila, jer, kako kaže:

“Društvene mreže su u stalnom procesu promena, pa moraš biti i ti. I oni koji ih kreiraju, koji nešto novo izmisle, započnu, pokrenu, bivaju zapanjeni razvojem stvari. Stikeri su evoluirali. Od jednostavnih žutih kružića, preko celih šarenih priča, stigli smo do dela kada nam se nude aplikacije da sami kreiramo svoje stikere od sopstvenih fotografija.”

Noge su mi teške
Stiker rada “Noge su mi teške”.

Zašto je bitno da i umetnik, ili bilo ko ko stvara, proizvodi, svoju kreativnost koristi, ne samo u kreaciji, već i u prezentaciji?

“Svaki umetnik bi pre svega trebalo da bude svestan svoje nevidljivosti. Odatle sve polazi. Svako je na svom profilu mali bog u krugu svojih prijatelja, pratilaca i kontakata, pa zaboravlja da izvan te barice postoje okeani… Plasirati svoju umetnost je veliko umeće. Još jedan talenat pride. I pored uobičajenih načina, oni neuobičajeni dobro dođu”, objašnjava slikarka Živić, dodajući: “Meni se silno dopala ideja da svoja ulja na platnu pretvorim u svoj set nalepnica koje bi slala umesto vizit-karte, svakom kome smatram da bi trebalo. Tako sam “prevarila” aplikaciju.  Ubacila sam prethodno obrađene fotke radova u fotošopu i tako dobila ,,savršene,, stikere i besplatan marketing.”

Modro Plavo
Ivanin Viber stiker.

Živićeva je publici poznata po svojim slikama plivačica u ambijentu za koji je teško odrediti kom vremenu pripada, a koji svojim bogatim enterijerom pleni pažnju posmatrača. Slikarka je izabrala da svojim damama sa platna dodeli i digitalni život, da napravi od njih Vajber nalepnice. One imaju snažnu emociju, a svako ko ih preuzme i poželi da ih podeli sa prijateljima poslaće jedinstvenu i slojevitu poruku:

“Stikeri, kao i svaka druga “nebitna” sitnica neprimetno, brzo i masovno zahvatili su našu komunikaciju. Pojedinima oni zamenjuju i cele rečenice, a drugima su začin ili ukras neke njihove priče. Obično imaju jasnu poruku – smajlić kad si srećan, tužnić kad nisi. Ipak, naša osećanja mnogo su složenija, često pomešana ili neodređena. Kad posmatram svoje slike vidim u njima lakoću i lepotu, prolaznost, prozračnost… bistrinu i svežinu, a ponekad i težinu, lutanja i traženja, pa su to ujedno i poruke koje nose”, obrazložila je umetnica Ivana.

Beogradska slikarka je pronašla zanimljiv način da svoju kreativnost i posle ateljea i platna opredmeti i u digitalnom marketingu. Kako to u umetnosti i biva, njena lepota se širi, postaje objekat želja, promišljanja… a na ovaj način je i dostupna svima koji žele da u njoj uživaju. Ivanine Viber nalepnice možete potpuno besplatno da preuzmete, i na taj način unesete svežinu svakodnevnoj komunikaciji, i kao bonus pokupite kreativnu “klicu”.

Ivanine stikere možete da preuzmete OVDE.

Ispod tavanice koja se ljuspa
Od ulja na platnu do nalepnice.

Mogućnosti ima mnogo i zaista je sve pitanje naše mašte i spremnosti da se nečemu posvetimo i pokušamo da u svemu što radimo dodamo svoj lični pečat. Društvene mreže i jesu tu da nam, osim lajkova i materijalne koristi donesu i razmenu ideja, inspiraciju… Danas smo kao jedan od alata prikazali stikere, koje inače koristimo češće od reči, a kojima pristupamo po automatizmu i bez mnogo razmišljanja. Međutim, aplikacije koje svakodnevno koristimo mogu da nam donesu mnogo više nego što to u prvi mah očekujemo, jer:

“Moć stikera je upravo u tome što su nebitni. Nevažni. Mali. I kao takvi prošli su svuda”,  zaključila je umetnica Živić.

Ukoliko vam se dopala ideja, i poželite da i sami napravite svoje stikere, to možete i da učinite tako što ćete posetiti ovaj link. Uživajte u igri i u kreativnosti!