Screen Shot 2019 07 03 at 13.19.15

Freelance posao u Srbiji: Kako do prvog klijenta?

Oblast poslovanja koja je u ekspanziji, kako u svetu, tako i kod nas je freelance poslovanje. Freelanceri rade samostalno, honorarno, nisu zaposleni kod klijenta, već angažovani za određeni projekat. Jednom rečju, freelanceri su slobodnjaci. Freelanceri mogu raditi za jednog ili više klijenata istovremeno, naplaćujući svoj rad po satu, danu ili projektu. Ono što je karakteristično za njih je da vole svoju slobodu. Nemaju šefa ni radno vreme, ali poseduju znanja za koja su klijenti spremni da izvoje određene sume novca.

Arhitekte, dizajneri, električari, keramičari, fotografi, Dj-evi, profesori matematike, engleskog, nemačkoj jezika, dadilje… Samo su neki od dugačkog spiska freelance zanimanja. Programeri, personalni treneri, logopedi, profesori klavira… i brojni drugi.

Odlučili ste da postanete freelancer, ali ne znate kako biste počeli sa radom? Gde pronaći prvog klijenta? Za Vas izdvajamo portal utrenu.com (dostupan kao sajt i aplikacija) i nismo ga odabrali tek tako. On pruža brojne pogodnosti, kako korisnicima, tako i profesionalcima.

Portal utrenu.com pruža mogućnost freelancerima (profesionalcima– termin koji se koristi na portalu za registrovane pružaoce usluga) uvid u potražnje korisnika iz izabrane kategorije.

Recimo, ukoliko se profesionalno bavite fotografisanjem, nakon registracije, imate uvid u sve potražnje koje pristignu na portalu – „Potražnja za fotografom za Anin 18. rođendan na određenoj adresi…“, „Nikola i Marina traže fotografa za venčanje…“Sami birate na koje zahteve želite da odgovorite i pošaljete svoju ponudu. Više o funkcionisanju samog portala za profesionalce možete pročitati na: https://utrenu.com/kako-sajt-funkcionise-pro. Registracija na portalu je besplatna. Takođe, top profesionalci imaju 30 dana potpuno besplatne reklame. Ukoliko imate bilo kakvih poteškoća sa korišćenjem portala, možete da kontaktirate tim podrške koji je prilično brz i pomoći će vam da rešite problem. Zadovoljstvo ovim portalom je do sada iskazalo preko 20 000 korisnika.

Iskustvo jednog freelancera sa portala:

„Zdravo, želela bih da podelim svoje iskustvo na portalu utrenu.com. Trenutno sam završna godina matematičkog fakulteta. Na utrenu.com sam se registrovala na samom početku rada portala. Prvo sam želela samo da probam i vidim kako sajt funkcioniše, jer sam znala za ovakve inostrane sajtove, ali ne i na našem tržištu. Međutim, danas mi predstavlja jedan od glavnih izvora prihoda. Obaveštena sam o svakoj potražnji korisnika, a ponudu pošaljem za posao koji želim da uradim tj časove koje mogu i želim da držim. Za prvi posao koji sam uradila, iako sam malo zaradila, dobila sam ocenu 5.0 i to mi je bilo najbitnije. Svaki sledeći posao sam lakše dobila, i više novca zaradila.“

Tamara Todorović: Ukoliko volite slobodu u radu i želite sami sebi da organizujete vreme, ovo će biti prava aplikacija za Vas. Vredi isprobati, zar ne?