Snowball colour e1418770776626

Snežna kugla – vaših ruku delo

Snežne kugle – tople uspomene! Čarobno deluju kao zimski praznični dekori na prozorima, policama  ili pod novogodišnjom jelkom. Ljudi ih vole i rado poklanjaju. Ukoliko i vi tragate za originalnim poklonom koji će sve oduševiti, evo divne ideje kako  da sami napravite jedinstvenu snežnu kuglu.

Ono što vam je potrebno za izradu kugle je:

  • staklena tegla sa poklopcem,
  • figurice po želji,
  • destilovana voda,
  • glicerin,
  • silikon,
  • vodootporni lepak,
  • šljokice,
  • veštački sneg (stiropor).

Kada birate teglu, vodite računa o proporciji. Velike tegle nisu lepe ukoliko ih ispunite sićušnim figuricama. Manje  tegle i one neobičnih oblika izgledaju verodostojnije i lepše. Možete koristiti i manje akvarijume, ali imajte na umu da se teško pronalaze adekvatna podnožja (umesto poklopca tegle) koje bi trebalo da budu dobro pričvršćena za staklo. U tom slučaju najbolje bi bilo da vam neko ko obrađuje plastiku napravi  poklopac koji će odgovarati prečniku buduće snežne kugle. Obične kugle su baš iz ovog razloga praktičnije u ovom slučaju.

Na  unutrašnju stranu poklopca tegle nalepite vodootpornim lepkom figurice. Najbolje bi bilo plastične, jer figure  napravljene od  metala vremenom korodiraju. Možete koristiti gumene, porcelanske, glinene ili staklene. Vodite računa da poklopac dobro dihtuje kako ne bi propuštao tečnost.

Destilovanom vodom ispunite teglu. Umesto vode, teglu možete ispuniti i bezbojnim uljem. Vodite računa da ne sipate tečnost do vrha. Ostavite malo vazduha u tegli kako biste mogli da je lako mućkate. Nekoliko kapi glicerinskog ulja povećaće  gustinu tečnosti. Tako će sneg sporije padati. Dodajte šljokice (ne suviše male) i veštački sneg od stiropora.

Teglu dobro zatvorite i zapečatite je silikonom. Možete napraviti  postolje za snežnu kuglu i ukrasiti je kako želite. Crvene mašnice na zelenoj površini izgledaće  elegantno i u duhu Božića.

Toplo vam preporučujemo  da snežnu kuglu pravite sa svojim najmilijima, tako će ona postati neprocenjiva! Igrajte se, maštajte i veselite!

Foto: freedigitalphotos.net