ID 100250077 e1424197203525

Korisno za samopouzdanje

Savladavanje treme, stresa, razumevanje za druge, primanje kritike, sve to u jednom džaku zna da bude ogroman teret za pleća pojedinca. Za ostvarivanje zdravih međuljudskih odnosa, potrebno je da se na pravi način podstakne samopouzdanje. Evo i načina, na koji to da postignete.

Mogu i ja to

Svaki pojedinac doživi momente u kojima mu se, sticajem okolnosti, samopouzdanje ispumpa poput balona. Važno je da sebe podsetimo da smo sebi vredni i važni i da se osvrnemo na ljude oko sebe koji zrače samopouzdanjem i kažemo „mogu i ja to“.

Rad i podsticaj samopouzdanja je večita borba koju vodimo kroz život, bitno je da je usmeravamo na način koji nama odgovara.

Posrnemo – pridržimo se

Kroz život se susrećemo sa brojnim nepoznanicama, nekada ćemo uspeti iz prve a u brojnim situacijama ćemo da ljosnemo na zadnjice. To nas naravno, ne sprečava da ustanemo nakon posrtanja dok ne budemo sigurno u sebe i u ono što želimo da postignemo ili ostvarimo.

Prostor u kojem smo ono što jesmo

Samopozdanje je bitan faktor za postizanje uspeha u svojim dugoročnim ili kratkoročnim planovima. Za dobro i zdravo samopuzdanje je bitno i odrastanje u voljenoj porodici, koja će kasnije u budućnosti ostaviti prostora pojedincima da budu ono što jesu, bez silom nametnutih stavova kakvi moraju da budu.

Male stvari stvaraju velika osećanja

U brojnim situacijama, male stvari čine da se osetimo važnim i sigurnim u sebe. Potrebno je da pronađemo te sitnice, koja nas čine ispunjenim i zadovoljnim. To, na primer, može da bude joga, pomoć starijima, pohađanje kursa, briga o ljubimcu. Upravo zbog ovakvih stvari moramo da naučimo da budemo ponosi na sebe i da rastemo, ne previsoko, negde do sredine.

 foto:freedigitalphotos.net