Kreativno mentorstvo arhiva 2

Konkurs za „Kreativno mentorstvo“ produžen do 21. septembra

Konkurs za učesnike šestog ciklusa programa „Kreativno mentorstvo“, namenjenog sadašnjim i budućim profesionalcima u oblasti kulture, umetnosti, medija, kreativnih industrija i srodnih disciplina, produžen je do utorka, 21. septembra 2021. godine, do 23h59.

„Kreativno mentorstvo“ je jedinstveni mentorski program nastao u Srbiji koji afirmiše i podstiče mentorstvo kao vid doživotnog učenja i razmene znanja, ideja i iskustva između etabliranih stručnjaka, mentora, i budućih profesionalaca, mentija. VI ciklus programa „Kreativno mentorstvo” je regionalnog karaktera – za učešće u programu biće izabrano 25 novih učesnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske – sadašnjih i budućih profesionalaca u oblasti kulture, umetnosti, medija i kreativnih industrija koji dolaze iz javnog, civilnog i privatnog sektora ili deluju samostalno. 

Potencijalni učesnici treba da budu aktivni u nekoj od različitih oblasti najšire shvaćene oblasti kulture, koja obuhvata, ali nije ograničena na: umetnost, kulturno nasleđe, kreativne industrije, kulturne politike, medije, obrazovanje u kulturi i kroz kulturu, menadžment i produkciju u kulturi, istraživanja u oblasti kulture, kulturu za decu i mlade, društveno angažovanu kulturu i umetnost, kulturologiju, medijsku produkciju, međunarodnu kulturnu saradnju i druge srodne oblasti. Potencijalni učesnici u programu takođe mogu doći i iz oblasti medija.

Formalno obrazovanje u nekoj od ovih oblasti nije uslov za učešće, već je mnogo važniji dosadašnji, trenutni ili budući rad kao i želja za daljim profesionalnim usavršavanjem. Učesnici u programu mogu biti i pojedinci koji su trenutno u procesu formalnog obrazovanja, a poslovni status potencijalnih učesnika nije relevantan i ne postoji starosno ograničenje. 

Program podrazumeva različite vidove podrške, pa učesnici u okviru programa imaju priliku da stiču nova znanja i uvide, kao i da rade na ostvarivanju svojih profesionalnih i ličnih ciljeva. Glavnu aktivnost programa za učesnike (mentije), predstavlja jednogodišnja individualna podrška mentora, koji se pažljivo bira u odnosu na mentijeve potrebe, ciljeve i izazove. Uloga mentora je da deljenjem znanja, iskustva i perspektiva, podrži mentija u profesionalnom i ličnom razvoju. Mentori u programu pripadaju različitim sektorima, generacijama i profesijama, što mentijima omogućava da steknu specifična znanja i iskustva iz drugih oblasti, koja su im često nedostupna.

Pored toga, program pruža i relevantne treninge, predavanja i debate na aktuelne teme od značaja za rad i razvoj učesnika, kao i povezivanje, umrežavanje i razmenu sa drugim angažovanim i aktivnim profesionalcima koje program okuplja. Na taj način se učesnicima pruža prilika da kroz susrete sa drugim mentijima i mentorima tokom trajanja programa razmene iskustva i ostvare potencijalne saradnje.

Uz to, učesnici dobijaju kontinuiranu podršku tima „Kreativnog mentorstva“ i promociju njihovog rada i dostignuća tokom trajanja programa, ali i nakon toga, kada postaju deo alumni mreže.

Šesti ciklus programa odvijaće se hibridno, tako što će se dva glavna događaja (Uvodni  trening i Srednjeročno okupljanje) u okviru programa odvijati uživo, a preostali događaji i radionice će se odvijati onlajn.

NAPOMENA: Ukoliko epidemiološki uslovi budu to zahtevali, u cilju bezbednosti svih učesnika, ceo program će se odvijati onlajn. 

Među mentorima u prethodnom, petom ciklusu bili su: Olga Svoboda, direktorka za razvoj rešenja u TACK TMI, globalnoj kompaniji za konsalting i trening; Ivan Milivojev, jedan od osnivača nekoliko festivala u Srbiji i regionu, među kojima su EXIT festival, Warriors Dance Festival, Sea Dance Festival, R:EVOL:UTION festival i #DEV9T; Iva Čukić, direktorka Instituta za urbane politike, osnivačica i programska direktorka Ulične galerije; Anđelka Janković, menadžerka marketinga Bitef festivala; Riley Hammerslycommunity menadžer u kompaniji Nordeus,Nathan Koeshall, direktor i suosnivač organizacije „Catalyst Balkans“ koja podržava razvoj i širenje filantropije u regionu, Mihailo Janković, tadašnji direktor kompanije Nectar Group, dobitnik nagrade za razvoj liderstva među mladima; dok su u prva četiri ciklusa mentori pored ostalih bili i Lazar Džamić, kreativni strateg, donedavno šef  tima za brend strategiju u Guglovom kreativnom think-thank-u ZOO u Londonu; Natali Beljanski, izvršna direktorka Festivala uličnih svirača iz Novog Sada; Joachim Waern, zamenik šefa misije Ambasade Švedske u Beogradu; Miša Stojiljković, novinar, psiholog i medijski savetnik; Ana Pejović, tadašnja menadžerka projekata organizacije „Krokodil“, Toni O`Brajan, nekadašnji direktor British Council-a za Zapadni Balkan; Jasna Dimitrijević, direktorka Zadužbine Ilije M. Kolarca; Milan Savić, direktor međunarodnog festivala saksofona „Belgrade Saxpirience“; Marija Desivojević Cvetković, potpredsednica Delta Holdinga; Maja Lalić, kreativna direktorka „Miksera“; Branko Dimitrijević, profesor i teoretičar umetnosti; Milan Petrović, tadašnji predsednik Srpske asocijacije menadžera; Helen Laršon, tadašnji ataše za kulturu Ambasade Švedske u Beogradu, i mnogi drugi.

Neki od alumnista, učesnika u prethodnom, petom ciklusu bili su: Miloš Milovanović, kontrabasista i osnivač festivala „Bass passion“, televizijski producent i prezenter; Katarina Ivakić, preduzetnica i pokretačica prve body positivity zajednice „Kataliza“; Maja Ćurčić, predsednica udruženja „Art Aparat“ koje podučava i osnažuje decu i osetljive društvene grupe; Milesa Milinković, direktorka međunarodnog festivala Uhvati film; Nikola Andonov, arhitekta koji je predstavljao Srbiju na Bijenalu u Veneciji 2012. i pokretač FabLab-a; Marko Radenković, osnivač prvog dizajn inkubatora u Srbiji „Nova Iskra”; Lidija Ham Milovanović, saradnica za odnose sa javnošću Narodnog muzeja u Beogradu; Vesna Ivanović, školska bibliotekarka u selu Mačkat; Andrija Mamutović, nagrađivani mladi pijanista iz Niša; Bojana Bačić, novinarka dnevnog lista „Danas”; Bojana Lukić, slikarka i autorka dečjih radionica iz oblasti vizuelne kulture; Dunja Pešut, profesorka srpskog jezika i književnosti u Bačkoj Topoli; Dušan Kalejski, dramski pedagog iz Zrenjanina; Marina Prohaska, menadžerka digitalnih komunikacija u neprofitnom sektoru; Milan Marković, kustos – pedagog u Muzeju u Smederevu; Lana Nikolić, novinarka Radio Beograda 202; Lidija Milašinović, direktorka Narodnog muzeja u Kikindi i mnogi drugi talentovani, proaktivni i posvećeni profesionalci. 

Više o alumni mreži možete naći na sajtu programa

Učešće u programu je besplatno, zahvaljujući mentorima koji programu doprinose pro-bono, kao i brojnim pokroviteljima i partnerima programa koji prepoznaju vrednost i potencijal „Kreativnog mentorstva”. Prijave se vrše popunjavanjem i slanjem formulara koji je dostupan ovde najkasnije do utorka 21. septembra 2021. u 23h59, uz koji se prilaže skorašnja biografija na svom ili engleskom jeziku i dokaz o uplati za  jednokratnu naknadu za obradu prijava koju program naplaćuje. Detalji o procesu prijavljivanja i konkursu dostupni su na sajtu, a za dodatne informacije možete da nas kontaktirate na društvenim mrežama, FacebookInstagram i Linkedin ili putem mejla info@kreativnomentorstvo.com.

Program je nastao u Srbiji I realizuje se i razvija već devet godina. Danas „Kreativno mentorstvo” okuplja mrežu ambasadora mentorstva koji čine zajednicu motivisanih i društveno odgovornih pojedinaca koji doprinose razvoju društva zasnovanog na kreativnosti, znanju i saradnji.

Glavni pokrovitelj šestog ciklusa je Ambasada SAD u Srbiji, a pokrovitelji su  Titan Cementara Kosjerić, Medicon, Coca Cola Hellenic, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije,  Ambasada Španije u Beogradu i Ambasada Švedske u Beogradu.

Glavni edukativni partner programa je kompanija Gi Group HR Solutions, a edukativni partneri su Pamela von Sabljar, Epic Assistants i Stella Karl Ćosić. Partneri projekta su: „Nova Iskra“, Mokrin House, Vizartis i dnevni list „Danas“.