fbpx

Prva srpska fabrika sreće u Beogradskom izlogu

Nova kolekcija umetničkih suvenira Beogradskog izloga nosi naziv Beograd 1405, a njen autor je arhitekta Vladimir Vujović. Ova kolekcija je posvećena svima koji su ostali ili otišli, i domaćim i stranim Beograđanima.

Majice, blokovi za pisanje, cegeri, olovke, podmetači za miša, kecelje, kuhinjske rukavice i krpe,  podmetači, poslužavnici, i šolje… delovi su kolekcije Beograd 1405 autora arh Vladimira Vujovića, koja će od četvrtka, 4. decembra obogatiti suvenirski program Beogradskog izloga Kulturnog centra Beograda.

Kolekcija Beograd 1405 je kreativni osvrt na period renensansnog Beograda iz vremena Despota Stefana Lazarevića i trenutak kada je Beograd, taj stari rimski kastrum postao prestonica jedne države.

U saradnji sa Prvom srpskom fabrikom sreće čiji je idejni tvorac  arhitekta Vujović realizovana je kolekcija inspirisana srednjovekovnom ornamentikom u savremenoj interpretaciji i prilagođena potrebama savremenog kupca.

Autor Vladimir Vujović o svom radu kaže: “Prva srpska fabrika sreće je ideja – ideja da se stvari koje u životu želimo ne treba lako odricati, pogotovo ne pred interesom kapitala koji danas preovladava. To je ideja da neke vrednosti treba gajiti uprkos apatiji društva i pretpostavke da je sve što je lepo i za dušu zdravo, istovremeno i nerealno. Ta ideja treba da pomiri ono što većina nas smatra utopijom i realnost koja je drugačija, i da pokaže da je taj model čak i danas ostvariv. Postoji put na kome se čovek dobro oseća, radeći ono što voli, s onima koje voli. Taj put nije najlakši, ali čini me vrlo srećnim, uprkos preprekama…”

More Stories
Putovanje u Nikeju