Predrag Ejdus Tolstoj e1417517876253

Čehov je Tolstoju rekao zbogom

Premijera komada „Čehov je Tolstoju rekao zbogom“, najizvođenijeg savremenog hrvatskog pisca Mira Gavrana, u režiji Irfana Mensura, biće održana 4. decembra u 20h na sceni Bitef teatra. Tekst je napisan pre skoro 20 godina i od tada izvođen širom Evrope i regiona.

Posle Zagreba, Pariza, Antverpena i drugih gradova, naša publika će ove pozorišne sezone imati priliku da se upozna s ovom Gavranom dramom.

 U produkciji „Radnje za proizvodnju pozorištva”, svoj život na sceni počinje nova drama u režiji Irfana Mensura, koja u epicentar ne stavlja život i biografije dva velikana ruske književnosti, već slojevitu priču koja ispituje međuljudske odnose.

Na imanje velikog ruskog pisca Tolstoja, Jasnu Poljanu, 1890 godine, u goste dolaze talentnovani i još uvek nepoznati pisac Čehov sa suprugom Olgom. Oni ne znaju razlog poziva, ali će ih to saznanje primorati da donesu važnu odluku o predstojećem letu. Ubrzo počinju sukobi u kojima učestvuju i žene velikih pisaca. Ipak, komad predstavlja liteararnu fikciju. Iako se radi o istorijskim ličnostima, ovaj susret dva pisaca se dogodio kasnije u odnosu na trenutak koji Gavran opisuje.

U središtu priče je psihološka drama koja na slojevit način vodi kroz odnos starog Tolstoja – velikana ruske književnosti, s mladim, tada još nepoznatim, Čehovim. Još zanimljiviji je Tolstojev odnos s njegovom suprugom Sofijom, koja je u velikoj meri zaslužna za njegovu slavu.