19. Festival autorskog filma

19. Festival autorskog filma biće održan od 28. novembra do 3. decembra. Festival se održava u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Domu kulture Studentski grad i bioskopu „Fontana“.

Italijanski reditelj Đanfranko Rozi, dobitnik „Zlatnog lava“, priznanja za najbolje ostvarenje ovogodišnjeg Venecijanskog filmskog festivala, otvoriće 28. novembra u 20h 19. Festival autorskog filma. Nakon svečanog otvaranja, biće prikazan Rozijev nagrađeni film, dokumentarac „Sveti GRA“.

Program festivala, koji tradicionalno prikazuje najbolja ostvarenja umetničkog filma iz celog sveta i favorite prestižnih svetskih filmskih festivala, ove godine čini 16 ostvarenja. Deset ostvarenja je u selekciji za priznanje „Aleksandar Saša Petrović“, nagradu za najbolji film festivala, koji dodeljuje međunarodni žiri Festivala autorskog filma.

Glavni program ovogodišnjeg FAF-a predvode filmovi koji su osvojili nagrade za najbolja ostvarenja na filmskim festivalima u Berlinu i Veneciji.

Prateći program 19. FAF-a odvija se u Muzeju Jugoslovenske kinoteke i Domu omladine Beograda. U Kinoteci će publika imati prilike da vidi „Omaž Mirku Kovaču“, program sastavljen od filmova za koje je scenario pisao ovaj nedavno preminuli velikan domaće spisateljske scene. U okviru programa „Autori predstavljaju“ biće predstavljena ostvarenja autora iz Srbije i regiona iz aktuelne ovogodišnje produkcije, žanrovski veoma raznovrsna, ali obeležena izuzetnim autorskim pečatom. Program „Životi pesnika“ posvećen je filmskim ostvarenjima koja govore o jednoj drugoj važnoj umetnosti – pisanju i piscima.