ribar

Hobi povećava životni elan i optimizam

Da li ste nekada razmišljali čime biste, osim profesionalnog ostvarenja, mogli da se bavite  i time svoj život učinite srećnijim?

Brojna su istraživanja sprovođena na temu hobija. Ono na šta sva ukazuju su ta da „svi oni koji imaju neki hobi su znatno srećniji, iako su im možda životne okolnosti teže, od onih koji nemaju nikakav hobi“. Hobi predstavlja veoma pozitivnu stvar u životu svake individue, život ulepšava i čini ga ispunjenijim.

Odnos prema vremenu kakav je bio u prošlosti, kako u tzv. primitivnim tako i u civilizovanim društvima, se promenio. Ključni faktor ove promene jeste industrijalizacija, kao i njen specifičan način proizvodnje, koji podrazumeva merenje vremena i vremensku disciplinu. Moderno, savremeno doba takođe karakteriše i projektuje se na odnos prema vremenu. Specifično za današnjicu jeste drastično ubrzanje vremena, koje je proizvod razvoja savremenih informacionih tehnologija, a na snazi je i jedan novi kulturni obrazac.

Slobodno vreme danas dobija jedan novi kontekst u odnosu na prošlost. Sve ga je manje, a privilegovani ga na različite načine upražnjavaju. Ono se pre svega koristi za aktivnosti koje predstavljaju vaš lični izbor. Danas sve više industriju proizvodnje zamenjuje industrija znanja i zabave, a relikt prošlosti čine se hobiji, koji mogu biti u službi korišćenja slobodnog vremena.

Retki su oni koji putem profesije žive svoje snove, stoga hobi to može nadomestiti. „Hobi predstavlja nešto što volimo da radimo i podstiče kreativnost zbog koje se ljudi osećaju bolje“, istakli su stručnjaci koji su se bavili ovom vrstom istraživanja. Povećava životni elan i optimizam. Kad bi dodatno razradili ovo gledište, sagledali bi da potpuno ima smisla jer odnos vremena prema poimanju vlastitog bića je izuzetno bitan. Osećanje ličnosti je tesno povezano sa ulaganjem vremena u odredjene aktivnsoti, a aktivnost koju obavljamo u datom vremenskom trenutku, odredjuje i sam naš identitet.

Prednosti hobija možemo sagledatiiz različitih uglova. Npr. može predstavljati osvežavajuću pauzu u brojnim obavezama svakodnevnice. Zatim, pomoću njega možemo izbeći monotoniju svakodnevnice, zanimati se, osećati se bolje i samopouzdanije. Uz pomoć hobija povezaćete se sa osoba sličnog interesovanja i time dodatno umnožiti svoje mogućnosti. Putem njega možete promeniti i životni pravac, otvoriti nove mogućnosti, dodatno zaraditi, profesionalizovati ga i promeniti karijeru.

Takođe, on se može posmatrati i kroz prizmu zajedničarenja. U partnerskom odnosu zbližava i rađa nova interesovanja. Nadopunjuje odnos i život čini sadržajnijim šta god to bilo, od odlaska na pecanje, plivanje, skijanje, skupljanja, markica, starih novčica, planinarenja….

Ovim naizgled sitnim stvarima, ispunjavate život sadržajima koje vama znače, i bivate zadovoljniji.

foto:freedigitalphotos.net