Screen Shot 2015 01 13 at 23.45.53

Marsala: boja koja će obeležiti 2015.    

Već nekoliko decenija kompanija Pantone, koja je autoritativno ime na području boja, diktira koja će to nijansa biti dominantna i atraktivna u godinama koje nam dolaze.

Ovog sistema se striktno pridržavaju svi, od industrijskih dizajnera do proizvođača, pa samim tim i kupaca, u svim granama industrije i delatnosti, od mode, kozmetike, domaćinstva i enterijera.

Za boju godine 2015. proglašena je Marsala, odnosno nijansa, Pantone 18-1438, topla boja zemlje, sicilijanskog vina, orijenta, začina i nara.

Marsala je crvenkasto-smeđa nijansa. Deluje otmeno i elegantno. Kako tvrdi izvršni direktor ove kompanije ova boja podstiče kreativnost, okrepljuje duh i telo, pruža poverenje, utehu i stabilnost. Lako i lepo se kombinuje sa drugim prirodnim tonovima.

Nije poznato po kom kriterijumu se određuje „boja godine“. Najverovatnije su to razlozi „ponude i potražnje“. U prodaji se već nalazi veliki broj najrazličitije robe koja je obojena u Marsalu, od automobila, aparata za domaćinstvo do tekstila.

Boja 2014. godine bila je ljubičasta-Radiant Orchid, 2013. godina bila je boja smaragda, poznata kao Emerald, pre nje narandžasta-Tangerine Tango, ružičasta-Honeysuckle, 2010. godine bila je tirkizna-Turquoise, a pre nje mimoza-Mimosa…