parfem

Mirišite duže uz pomoć fantastičnih trikova   

Parfemisanje tela je deo savremene kulture življenja. Bilo da koristite parfeme, mirisna ulja, sprejeve za telo, dezodoranse ili toaletne vode, najbitnije je da su mirisi na koži postojani. Oni mnogo govore o nama, a čisti i namirisani imamo mnogo više samopouzdanja.

No, često pogrešimo i u samom odabiru parfema. Olako ih kupimo, iako ne pristaju našem tipu kože.

Nekad nam se desi da preskupi parfem nema efekat onakav kakvom smo se nadali. Ne traje dugo i brzo izvetri iz bočice. Da se to ne bi dešavalo pokazaćemo vam nekoliko odličnih trikova koji će vam koristiti kako da „ukrotite“ mirise.

Toaletna voda ili parfem

Kada kupujete parfem, obavezno se dobro raspitajte o njemu-kakva je njegova gornja, srednja i osnovna nota. Nekada, u zavisnosti od tipa kože i od krvotoka, zavisi i koja će nota dominirati. Toaletne vode i parfemi različito mirišu. Toaletne vode koristite tokom dana, one su laganije i manje agresivne od parfema. Nisu nametljive, a čine da se osećate lepo, čisto i samouvereno. Parfemi neka budu rezervisani za veče i specijalne prilike. Izbegavajte da ih nosite po vrućinama i preko sintetičke odeće.

Ukoliko ste se odlučili za toaletnu vodu/parfem, vodite računa da će se miris drugačije ponašati na tester papiru. Najbolje bi bilo da ga isprobate na ručnom zglobu. Prsnite malo i sačekajte da se dobro osuši kako bi sve mirisne note bile jasnije. Tako ćete znati kako parfem zapravo miriše u kombinaciji sa vašom kožom.

Ukoliko vam se ne dopada, zglobove protrljajte vlažnim maramicama za skidanje šminke, a nos osvežite uz pomoć nekoliko zrna kafe.

Parfemu je mesto na tacni

Kada kupite parfem, nemojte ga odlagati na policu u kupatilu, ili na bilo koje drugo vlažno i toplo mesto. Toplota, vlaga i svetlost mogu da izmene strukturu parfema. Čuvajte ga na hladnom, mračnom i suvom mestu, što dalje od prozora. Francuskinje i Britanke svoju mirisnu kolekciju drže na tacni za kolače (okrugla porcelanska ili kristalna sa postoljem). Ova fenomenalna izmišljotina je nasleđe još njihovih baka, a pored estetskog efekta ima ulogu i da sačuva mirise od toplote i vlage.

Parfem, kako i gde se nanosi?

Pre nanošenja parfema, dezodoransa, spreja ili toaletne vode, neka vam koža bude čista. Vlažno telo će lepše apsorbovati parfem od suvog. Nanesite mleko za telo ili vazelin u tankom sloju na tople tačke pre nanošenja parfema. Upamtite, parfem se nikada ne nanosi ispod pazuha! Tople tačke na telu su vrat (predeo iza ušiju), unutrašnja strana laktova i kolena, zglobovi ruku, članci na nogama i predeo grudi. Kosu možete namirisati ukoliko poprskate četku i njome se očešljate. Na taj način vlasi se neće isušiti alkoholom koji je čest sastojak parfema. Ukoliko volite intenzivne i agresivne mirisne note, najbolje bi bilo da parfemom isprskate prostor, a onda utonete u mirisnu maglu. Tako će se on „primiti“ na vašu kožu i kosu, ali će biti diskretniji i svakako, podnošljiviji.

Miris parfema u kući

Uz pomoć vašeg omiljenog parfema osvežite garderobu, ormare, krzna i vunene šalove. Prirodni materijali duže zadržavaju osnovnu notu parfema, te obavezno oplemenite prostoriju uz pomoć korisnih trikova. Prikupite piljevinu koju ćete namirisati omiljenim parfemom. Uz malo mašte, mirisna piljevina može da bude sjajna dekoracija na stolu, ali i u ormarima. Drvene namirisane kuglice, papirne ubruse, piljevinu, vunicu, ili ostatke od sapuna, umotajte u malene paketiće i držite u fioke , u ormare, vitrine… Oni odlično zadržavaju mirise i osvežavaju prostor, a ujedno su i veoma dekorativni. Najlepše ćete zaspati na jastuku na koji ste stavili koju kap omiljenog mirisa.

Parfem za izlazak

Jedan od vrlo ekonomičnih trikova jeste da pre izlaska iz kuće naparfemišete nekoliko štapića za uši i hermetički ih upakujete u najlonske kese. Tako ćete u svako doba imati mogućnost da se osvežite i obnovite parfem na koži, a da ne nosite skupe bočice parfema sa sobom.

foto:freedigitalphotos.net