estitke za zaljubljene

Čestitke za zaljubljene

U susret 14-om februaru

Tradicija slanja ljubavnih pisama, kao i drugih poklončića, veoma je duga u zemljama poput Amerike, Engleske, Francuske, Meksika… Naši golupčići od nedavno praktikuju slične iskaze ljubavi na Dan zaljubljenih. Zato vam malo više otkrivamo običaj slanja ljubavnih poruka ispisanih u pravim, papirnim čestitkama, a koje mogu da budu vaš savršen poklon za 14. februar…

Ljubavne čestitke svoju pravu ekspanziju doživele su početkom 20. veka, kada su štampa i cene markica postale pristupačnije. Kažu da, tokom Dana zaljubljenih ili Svetog Valentina, najveći broj čestitki pošlju zaljubljene dame – 85 odsto od ukupno poslatih ljubavnih poruka tokom tog perioda.

Podaci Asocijacije čestitaka iz SAD-a ukazuju i to da je 14. februar drugi datum u godini po broju čestitki u sandučetima, na prvom mestu je katolički Božić.

Zašto su čestitke za Dan zaljubljenih i dalje toliko popularne?

Zanimljivo je da su još u starom Rimu, na ovaj dan, žene stavljale ceduljice sa svojim imenima u sandučiće, iz kojih bi ih potom nasumice izvlačili muškarci. Na ovaj način, upareni muškarac i žena bi živeli zajedno godinu dana. Neki od njih bi se i venčali nakon toga.

U zapadnim zemljama, nešto poput ovog običaja je i dalje u igri. Naime, za Dan zaljubljenih u npr. školama nastavnici postavljaju kutije u koje đaci potom, najčešće anonimno, ostavljaju poruke svojim simpatijama. Ovaj simpatični običaj uvek nekog iznenadi, jer je često i najjača ljubav ujedno i najtajnovitija.

Ljubavne poruke i dalje žive u našim romantičnim životima baš zbog toga što su materijalni dokaz našeg najlepšeg osećanja. Čestitka na Dan zaljubljenih, ne mora da sadrži ništa više osim one dve reči, koje svi želimo da čujemo.

Koje čestitke su najbolji poklon za Dan zaljubljenih?

Ivona Popović

Pravila pri izboru čestitke, naravno, ne postoje. Ukoliko ste dovoljno vešti, napravite ih sami, a ako to nije slučaj, mi vam predlažemo ručno rađene čestitke koje su savršene za sve one mlade duhom.

Povodom ovogodišnjeg Dana zaljubljenih predstavljamo vam čestitke Ivone Popović – talentovane učiteljice kojoj su, kako kaže, od svih hobija na prvom mestu čestike. Pored njihove izrade, ova talentovana učiteljica crta, slika, prepravlja stari nameštaj, ali pravi i maturske panoe.

Čestitke koje su ilustrovale ovaj tekst Ivonino su delo.

Ukoliko vam se dopadaju radovi Ivone Popović. Svoj primerak čestitke možete dobiti, u dogovoru sa Ivonom, putem njenog Fejsbuk profila.

Ivona Popović