pastedImage

DIGITALNI NOVEMBAR FRANCUSKOG INSTITUTA U SRBIJI

Besplatni onlajn časovi, radionice, Escape Game, konferencije, vizuelna umetnost, video igre

De/kodirajmo, stvarajmo, igrajmo i smišljajmo zajedno! Francuski institut u Srbiji poziva vas na ovogodišnji Digitalni novembar. Ovaj praznik digitalnih kultura, koji organizuju francuski instituti širom sveta, pronašao je svoje mesto i u Srbiji, otkrivajući nam svake jeseni zanimljive tehnologije, promovišući razvovrsnu francusku kreativnost u digitalnoj sferi, pružajući mogućnosti za ostvarenje brojnih francusko-srpskih partnerstava u ovoj oblasti. Digitalni novembar ističe značaj međunarodnog dijaloga između digitalnih stvaralaca, profesionalaca i publike.

U susret ovoj manifestaciji, publika u Beogradu je već u oktobru imala priliku da zađe u svet veštačke inteligencije, kroz instalacije dvoje francuskih umetnika – Žistine Emar i Patrika Tresea, koje su bile izložene u beogradskom Muzeju nauke i tehnike.

Tako će 5. novembra biti organizovan okrugli sto posvećen mogućnostima zapošljavanja u industriji video igara.

Francuski institut vas poziva da otkrijete i vi biblioteku sa više od 2100 podkasta sa pričama namenjenim deci.

Digitalni novembar

Digitalni Novembar 2021. biće posvećen i obukama u kreiranju video igara: u okviru programa Playing narative biće organizovan izbor najboljih ostvarenja u pisanju narativa za video igre, a u okviru programaGame dev, devojčice srednjoškolke će moći da se prijave za obuke u savladavanju početnih etapa u kreiranju video igara.

Tradicionalna niška međunarodna konferencija KreNi biće fokusirana na pametni turizam i razmatraće primene dobrih praksi iz celog sveta u korišćenju kreativnih industrija i digitalnih alata u sektoru turizma.

I ovog Digitalnog Novembra emitovaće se video prilozi o poznatim srpskim umetnicima koji su živeli i radili u Francuskoj, a čija se dela čuvaju u muzejima Novog Sada i Beograda. Dela predstavljaju kustosi i direktori muzeja u dvominutnim video zapisima koji bude želju da se posete muzeji u kojima se nalaze

U medijateci Francuskog insituta u Beogradu  tokom čitavog novembra biće organizovane digitalne radionice za najmlađe, kao na primer one za kreiranje nadrealnih selfija i autoportreta kroz maštovito putovanje u Pariz. Biće i zanimljivih radionica čitanja i otkrivanja knjiga budućnosti, kao i brojnih kreativnih i edukativnih video igrica…

Cela ova godina je u znaku našeg 70. rođendana. Želimo da pokažemo da smo u ovim teškim vremenima uz umetnike, naučnike, a naročito uz mlade koji su možda najviše pogođeni krizom.  

Francuski institut

U nedelji od 15. do 19. novembra biće organizovan svaki dan po jedan onlajn čas francuskog za sve zainteresovane.

Ugledni gost Digitalnog novembra biće Pjer Lingreti, direktor Međunarodnog centra za strip i sliku u Angulemu, u Francuskoj (Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l’Image). On će 26. novembra održati predavanje o vezama između stripa, video igara, animacije i filma.

Manifestaciju organizuje Francuski institut u Srbiji (Beograd, Niš i Novi Sad), u saradnji sa brojnim partnerima iz Srbije i inostranstva. Za većinu dešavanja neophodna je prijava.

Kompletan program Digitalnog novembra 2021. možete pogledati OVDE