muzika u doba krize

MUZIKA U DOBA KRIZE

Program “Muzika u doba krize” biće održan od 4-6. novembra u Muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine. Na otvaranju biće održan koncert Maje Rajković, klavir. Tokom tri dana, na Kolarcu će biti održana predavanja i radionice na temu “Muzika u doba krize”.

Muzička galerija Kolarčeve zadužbine, 4. novembar 2021.

16-16:50h

Otvaranje- koncert Maje Rajković, klavir (na programu: Edvard Grig, Sergej Prokofjev, Semjuel Barber, Aleksina Lui, Sergej Rahmanjinov)

Prvi deo ovog programa bi trebalo da podseća na uobičajene klavirske resitale na kojima se prvo izvode stavovi iz baroknih svita, preludijumi i fuge… Umesto baroknih majstora izabrala sam kompozicije  romantičarskog perioda i 20. veka: dva stava iz Grigove Holberg svite, Preludijum Prokofjeva i Barberovu Fugu iz Sonate opus 26. Program počinje optimističnim i svečanim Grigovim Preludijumom koji sam svirala za vreme lokdauna kad mi je bilo potrebno ohrabrujuće i podsticajno raspoloženje. Sledi Grigova Arija Andante religioso sa karakterom ispovesti, u kojoj svaki izvođač i slušalac može pronaći unutrašnji mir. U kataklizmičnoj  Barberovoj Fugi  mogu se prepoznati raspoloženja kroz koje smo svi prolazili na početku globalne pandemije, suočeni sa strahom i neizvesnošću trenutka, a smirenje sledi u Preludijumu Prokofjeva blaženog i razdraganog harfnog prizvuka. Ovaj deo programa završava kompozicijom savremene kanadske kompozitorke Aleksine Lui- Put on Your Running Shoes, pisane u modernom stilu kombinovanim sa elementima džeza, mešovitim ritmovima, različitim pijanističkim tehnikama i bogatim korišćenjem punog klavirskog kolorita. Ostinato u basu koji se neprekidno ponavlja tokom ove kompozicije stvara opsesivni, ali i hipnotički efekat, koji se polako, ali nezaustavljivo razvija i dobija prizvuk zanosa i ekstaze na kraju. Želja mi je bila da ovaj deo programa završim delom žene kompozitora, kao i u znaku spremnosti i sportskog duha, što i sam naslov poslednje kompozicije govori.  Pored toga, velika inspiracija tokom lokdauna su mi bili trenuci provedeni u trčanju kroz prirodu, sa slušalicama u ušima i dobrom muzikom. 

Drugim delom programa preovladava raspoloženje radosti, koje nam je svima, čak i u teškim i kriznim momentima potrebno. Ja sam ovu radost našla u kompozicijama Feliksa Mendelsona i njegove sestre Fani. Mendelsonova Pesma bez reči op. 67 no. 4 (Spinning song) i Il Saltarello Romano Fani Mendelson su virtuozna dela koja su mi bila od velike pomoći da se održim u tehničkoj formi i sačuvam svirački elan. Bezbrižan i razigran karakter ovih kompozicija zaista može popraviti tmurno raspoloženje i lako razveseliti i onog ko ih svira, a i onog ko ih sluša.

Treći deo koncerta posvećen je kompozitoru Sergeju Rahmanjinovu. Njegov život otpočeo je u Rusiji, a okončao se u Americi, a bio je podjednako velik i uspešan kompozitor, pijanista i dirigent na oba kontinenta. Kao da mu je planeta bila mala… Imao je ogromne ruke, veliko srce i pisao je muziku “širokog daha“. Njegova klavirska obrada Šubertove solo pesme Kuda…? (Wohin…?) predstavlja lirsko-filozofsku kontemplaciju, a obrada sopstvene solo pesme Bele rade (Daisies) pravi poetski odmor od bilo koje brige ili teskobe koju život može da donese. Tri muzička momenta opus 16 (broj 2, 4 i 6) imaju prizvuk otvorenog prostora koji je tako potreban kad je čovek zatvoren u kuću! Onaj koji ih svira ili sluša, uz malo mašte, lako može imati osećaj da boravi na otvorenom moru, uz talase, vetrove i pogled na široko nebo, tamno ili svetlo, sunčano ili, pak, mračno i prekriveno oblacima. Muzički momenat broj 2 ima prizvuk vihora, strepnje, napetosti i neizvesnosti, Muzički momenat broj 4 epski i sudbonosni prizvuk, a Muzički momenat broj 6 donosi osveženje, talase radosti i nade, kao  i pobedonosno maestozno finale. Sva tri muzička momenta su veoma virtuozna i predstavljaju veliki izazov za izvođača, kao protivteg izazovu trenutka u kome su se svi muzički izvođači, a i publika, našli zbog krize izazvane pojavom virusa KOVID-19. 

LookerWeekly magazin Slobodna zona 2023 baner

17- 18:15h

Predavanje- prezentacija istraživanja na temu “Muzička umetnost u kontekstu KOVID-19/ post KOVID-19 krize: koncipiranje programa, očuvanje publike, opstanak izvođačke umetnosti, psihološka trauma, pripreme koncerata, motivacija izvođača”

18:15-19h

Razgovori i razmena iskustava

Sala FMU u Beogradu, 5. novembar

14:15 – 18h

Individualni rad sa polaznicima radionice “Muzika u doba krize”

Muzička galerija Kolarčeve zadužbine, 6. novembar 2021.

18- 19:40h

Završni koncert projekta “Muzika u doba krize” na kome nastupaju studenti FMU i učenici muzičkih škola

Projekat podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije