zbog jelke u zatvor
zbog jelke u zatvor

Zbog jelke u zatvor!

Poljski zakoni štite drveće

Nema domaćinstva u Poljskoj koje ne kiti jelku uoči božićnih praznika. Zbog visokih cena sadnica ovog zimzelenog drveća mnogi stanovnici su se godinama „dovijali” tako što su krali stabla iz šuma. Da bi se sprečio „genocid” jela, poljska vlada je propisala stroge zakonske kazne.

Poljaci ne vole plastične jelke. Kažu da je to za njih uvreda i ponižavanje praznika. Prave sadnice su preskupe i za njih bi  trebalo  izdvojiti najmanje 20 evra i više, zavisno od veličine stabala. Za svako ukradeno stablo poljske vlasti su izrekle „drakonske” kazne.

Poljska čuva svoje nacionalno blago i sve šume, bile one državne ili privatne jednako poštuje. Za krađu sadnica predviđena je kazna od 125 evra, koje naplaćuju šumari lično. Za svako ukradeno stablo isplaćuje se čak četvorostruka njegova vrednost. Ukoliko lopov nije u mogućnosti da plati, predviđena je i zatvorska kazna od čak mesec dana! Na taj način se štiti prirodno bogatsvo zemlje i staje se na put preprodavcima božićnih jelki.

U svim poljskim šumama stanje pripravnosti je podignuto na najviši nivo. Šumama krstare naoružani čuvari u potrazi za svima koji se ogluše o zakon.

Za sve one koji nelegalno kradu stabla i preprodaju ih, kazna je i do pet meseci zatvora! Država apeluje da se kupuju stabla sa busenom, koje se kasnije mogu opet zasaditi. Te sadnice su jasno obeležene i  imaju oznaku da su legalno proizvedene. Na taj način bi kupci samo iznajmljivali rasade, a posle praznika bi mogli da ih vrate u prirodna staništa.

U Srbiji još nema ni govora o ozbiljnom sankcionisanju nekontrolisane seče drveća, pa samim tim ni jasnog zakona koji bi štitio prirodna blaga. Problem je mnogo veći i kompleksniji. Svest o očuvanju životne sredine je mala na prostorima koje imaju „većih” problema… Nažalost!

Foto: David Castillo Dominici FreeDigitalPhotos.net