Screen shot 2014 05 13 at 13.16.45

Umetnost na osušenom lišću

Do sada smo naučili da, prikupljeno lišće obično završi u školskim spomenarima poput ukrasa ili iste “sušimo” radi dobre ocene iz biologije, koje čuvamo u herbarijumu i tu ostaju zauvek. Iskusne domaćice lišće koriste, kako bi ukrasile farbana jaja za Uskrs a pojedini umetnici imaju kreativniju ideju. Lišće koriste kao podlogu za dobar crtež ili romantičnu sliku.

Umetnost na osušenom lišću predstavlja novu umetničku formu, koja je nastala u Kini. Sam proces rezbarenja i oslikavanja površine lista je komplikovan.
list

Kako zapravno, nastaje proces stvaranja jedne slike na listu?

Kako bi nastala divna slika, umetnici se obično opredeljuju za list kineskog drveta jer je dosta veći u odnosu na ostalo lišće, ima baš lep oblik i neodoljivo podseća na list javora. Za nastanak jednog crteža, pored kreativnosti, neophodna je i izuzetna preciznost. Nožem se najpre ostruže spoljašni sloj lista, otkrivajući nežnu transparentnu površinu. Posebna pažnja se posvećuju očuvanju “vena” na samom listu jer su upravo one te koje su zadužene za stabilnost lista.

LookerWeekly magazin Bitef 2022 baner

Proces rezbarenja i stvaranje slike na jednom listu može da traje i mesecima. Kada se oslika površina lista, on se uramljuje i tako očuvan može da traje decenijama.

Svaki oslikani list predstavlja savršenu i jedinstvenu sliku, koja može da posluži i kao originalan poklon prijateljima ili voljenoj osobi.

Koji izrezbaren list je vama najinteresantniji?

foto:YouTube screenshot