Investicioni plan Film zauvek

Investicioni plan Film zauvek

Digitalizacija deset hiljada filmova

Britanski institut za film objavio je svoju strategiju za naredni period od pet godina. U okviru tog perioda, planiraju da digitalizuju veliki broj filmova koji čine filmografiju ove zemlje. Ipak, to nije ceo plan…

Britanski institut za film, u okviru petogodišnjeg investicionog plana pod imenom “Film zauvek” (Film Forever), teškog skoro 500 miliona funti (oko 800 miliona eura), planira da digitalizuje deset hiljada britanskih filmova. Osim što će ove filmove digitalizovati i na taj način spasiti od propadanja, planirano je da se ti filmovi učine dostupnim kao besplatni, ali i kao plaćeni sadržaj.

U okviru ove strategije, predviđeno je da određeni broj ovih filmova budu deo edukativnog programa za mlade u uzrastu od pet do devetnaest godina, čime se dugotrajno ulaže u održavanje i napredak filmske industrije u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Koliko je ovaj projekat napredan govori i podatak da je BFI sklopio partnerstvo sa Samsungom u cilju kreiranja aplikacije za Samsung Smart televizore, koji bi podržavali prikazivanje ovog digitalizovanog filmskog nasleđa ali i druge vrste interakcije. Više detalja o samoj inicijativi ali i ostalim njenim detaljima možete pronaći na zvaničnoj Internet prezentaciji BFI-a (link).

Izvor: BFI