Voynich Manuscript 170 e1408455478569

Najmisterioznija knjiga na svetu

Ako spadate u grupu radoznalih i ljubitelja misterioznih pojava, onda će vas svakako zanimati jedna posebna i za mnoge, knjiga puna tajni. U pitanju je najmisterioznija knjiga na svetu, pa otkrijte šta ona krije na svojim stranicama.

Najmisterioznija knjiga ili „Vojničeva knjiga“, nazvana je po Vilfridu Vojniču, koji je bio poljski trgovac i koji je ovu knjigu kupio daleke 1912. godine.

Zašto je tako posebna i tako zanimljiva kriptografima?

„Vojničeva knjiga“ spada u red knjiga koju niko ne može da pročita, pisana je na jeziku koji ne postoji i prepuna je ilustracija biljaka i životinja, koje još nisu viđene na našoj planeti. Knjiga je pisana na pergamentu i zaključeno je nakon ispitivanja da potiče iz petnaestog veka.

Tek nekoliko stranica nedostaje, dok je preostalih dve stotine i četrdeset savršeno očuvano. Zanimljivo je da većina stranica sadrži dijagrame i crteže a tekst je pisan sa leva na desno. Tekst, koji je ostao očuvan, su mnogi kriptografi do sada pokušavali da prevedu, ali svi pokušaji su se završavali bezuspešno.

Najmisteriozniju knjigu na svetu  čuvaju u biblioteci retkih knjiga i rukopisa na Univerzitetu Jejl i dostupna je zainteresovanim pojedincima koji žele da pokušaju da otkriju i prevedu tekst knjige.

Neki su ubuđeni da je ova knjiga samo odličan falsifikat i plod nečije bujne mašte. Drugi, pak, veruju da će uspeti da u skorije vreme uđu u trag misterije, koju ova kniga dobro čuva.

Da li biste se i vi voleli da saznate koje su tajne ispisane na ovim stranicama?

foto: reprodukcija Vojničeve knjige