golubovi vise nisu sivi
golubovi vise nisu sivi

Golubovi više nisu sivi

Umetnici obojili golubove

Golubovi, ptice prepoznatljive po svojoj sivoj boji, nad Venecijom lete u crvenom, zelenom, žutom i plavom perju…

Golubovi su uvek u potrazi za hranom na gradskim trgovima, pa ih zato neki prolaznici hrane, a drugi ih ne trpe. U Veneciji, golubovi su postali deo umetničkog rada – dobili su perje u boji.

Povodom Bijenala arhitekture i Filmskog festivala u Veneciji (29. avgust – 8. septembar) umetnički par je ofarbao gradske ptice u crvenu, zelenu, žutu i plavu boju. Golubovi sada imaju raznobojno perje zahvaljujući prehrambenoj boji, za koju umetnici tvrde da je bezbedna po zdravlje ovih ptica i da će se isprati s prvom kišom.

Umetnici Fon Bizmark i Šarijer, autori ove privremene umetničke predstave, ofarbali su oko šezdeset italijanskih golubova. Jednom sličnom prilikom, oni su to isto uradili i danskim pticama. Danci su različito reagovali na šarene golubove. Bilo je i onih koji su osuđivali ovaj umetnički pokušaj, jer su smatrali da je to okrutan čin prema pticama.

Umetnički par je odlučio da ofarba golubove kako bi obično pretvorio u nesvakidašnje, a ove ptice učinio simpatičnijim prolaznicima.

Mišljenja će sigurno, i ovaj put, biti oprečna. Međutim, jedino važno mišljenje je ono koje je, nažalost, nemoguće dobiti, a odnosi se na to kako se ofarbane ptice osećaju?

Foto: publicdomainpictures