Screen shot 2013 12 02 at 12.06.48

Crtač fotografskog pamćenja

Da postoji „Liga izuzetnih džentlmena“ on bi sigurno bio jedan od odabranih nadarenih heroja. On je mladi Britanac koji poseduje super moći. Ono što on sa lakoćom nacrta, zadivljuje svet i zbunjuje nauku.

Potrebno mu je samo nekoliko minuta da pogleda panoramu grada, tada  njegov mozak zabeleži u svojoj memoriji sve ono što su njegove oči videle i on je spreman da preciznom rukom nacrta  detaljnu  mapu grada.

Stiven Viltšer rođen je u Londonu 1974. godine. Kao trogodišnjaku dijagnostifikovan mu je autizam. Zarobljen u svom svetu, družio se samo sa olovkom i papirom. To su mu bile i prve izgovorene reči kada je navršio devetu godinu.

Njegova majka vrlo rano je otkrila da Stiven ima sklonosti ka crtanju. Tako je crtajući prenosio na papir sve ono što se nalazilo u njegovoj glavi. To je bio njegov lični slikovni jezik, pomoću kojeg je on komunicirao sa okolinom. Kada je počeo da uči slova, za svaki slovni znak imao je odgovarajuću ilustraciju.

Najviše je voleo da crta londonske autobuse, ulice i životinje. Radio je to strastveno i sa lakoćom predstavljao svaki detalj koji bi uočio. Bilo je dovoljno da u prolazu pogleda neku zgradu i da,  potom, kad se vrati kući, nacrta njenu vernu kopiju. Pamtio je sve – boje, oblike, brojeve prozora, senke, automobile, šetače i nikada nije pogrešio. Vremenom je razvijao svoj talenat. Danas je on čudo od čoveka, svetski poznat umetnik, koji poseduje galeriju u centru Londona i živi od svog fenomena.

Mediji su zabeležili način na koji on stvara  panorame. Dok je preletao Rim u helikopteru, posmatrao je grad svega nekoliko minuta. Nakon tri dana, seo je i počeo da crta. Prvo je skicirao veće zgrade, a potom deo po deo, napravio je čitavu mapu grada. Oslanjao se samo na svoje pamćenje. Zapamtio je sve detalje: ukrase na fasadama, tačan broj stubova i prozora gradskih kuća, boje zgrada,  park sa svakim drvetom, čak i vozila koja su se tog momenta (dok je sa visine posmatrao grad) našla na  ulicama. Dok crta uvek sluša muziku.

Panoramsko crtanje gradova i prikazi ulica su njegova najveća ljubav. Do sada je nacrtao panorame  Londona, Rima, Tokija,  Hong Konga, Frankfurta, Madrida, Dubaija, Jerusalima, Sidneja i Njujorka.

Psiholozi ne mogu da ustanove šta se zapravo dešava u njegovoj glavi i kako njegov mozak funkcioniše. On je jedinstven slučaj na svetu i sa razlogom predstavlja pravu živu misteriju.

foto: YouTube screenshot