ID 10054133

Ples nas čini pametnijim

Ima nečeg predivnog u tome dok posmatrate plesače na podijumu kako izvode svoje magične pokrete i okrete. Pored toga što su, ruku na srce, i plesači i plesačice veoma zgodni i privlačni, samo plesanje pojedincu donosi brojne prednosti poput smanjenja stresa i osećaja životnog blagostanja. Da li ste znali da nas ples čini pametnijim?

Sprovedene studije u Londonu pokazuju da ples stimuliše um poput fizičke aktivnosti koja je veoma bitna za dobru liniju. Ples je izuzetno efikasan, jer u jednom trenutku integriše više moždanih funkcija – emotivnost, racionalnost i muzikalnost. Veoma je koristan i u poboljšanju ravnoteže, kao i u otklanjanju vrtoglavice.

Naučnici savetuju da se što više pleše. Ako pojedinci nisu u mogućnosti da idu na časove plesa barem četiri puta nedeljno onda im savetue da igraju i plešu kod kuće što duže.

Pored toga što je ples odličan sagorevač kalorija, plesači su puni pozitivne energije. Obratite pažnju kada ih sledeći put budete sreli na nekom događaju ili zabavi.

Ples je uspešan sam po sebi iz razloga što većina ljudi ne misli o tome kao o vežbi već kao zabavi iako ples čini da pomeramo više delove tela nego što bismo to činili prilikom koračanja.

Naučnici posebno apeluju na starije građane da se bave plesom jer je lagan za zglobove, štiti od demecije, poboljšava fleksibilnost i mišićnu snagu u nogama, jača kosti i ples je odličan način za starije osobe da postanu aktivne.

I zato, kada vas sledeći put neki simpatičan dečko ili devojka pozove na ples, pristanite širokog osmeha i uživajte, možda ste baš neotkriveni talenat za ples, a da toga niste ni svesni.

Plus, odlično ćete se zabaviti!

foto: photostock at FreeDigitalPhotos.net