ta bela haljina
ta bela haljina

Ta bela haljina

Simbol nevinosti i venčanja

Za mlade, dan venčanja predstavlja nešto posebno, tako da svaka mlada pažljivo bira svoju venčanicu za taj dan. Ona ne mora da bude skroz bela, dozvoljene su i različite nijanse bež, ali svakako mora da bude drugačija i neobična…

Ne može se reći da je venčanica stara koliko i sam čin venčanja, ali venčanica, kakvu mi poznajemo, pojavila se prilično kasno. U zapadnoj kulturi, vančanica je počela da se usavršava kao takva u srednjem veku. U srednjem veku, većina brakova se zasnivala na samom interesu, sklapao bi se između porodica koje su imale popriličnu korist jedna od druge, između porodica koje bi proširile i napredovale u svom poslu, poznato je da su brakovi sklapani čak i iz političkih razloga, kako bi se učvrstila vlast i napredovala. U takvim situacijama, venčanica je trebalo da predstavi mladu, što je bila raskošnija i okićenija, značilo bi da mlada potiče iz bogate i uticajne porodice.

Jedna od prvih žena koja je nosila venčanicu bila je kraljica Marija iz Škotske kada se udavala za Fransisa II iz Francuske u 16.veku. Bela haljina nije bila značajna, posebno u Francuskoj za vreme tog perioda, kada je bela boja značila bol, žaljenje, tugu.

Bela boja venčanice postaje popularna u 18. veku, u periodu kada su se venčali kraljica Viktorija i princ Albert.
Pre nego što je zaživela bela venčanica, mlade su ih nosile u raznim bojama, u manjem broju su nosile crvenu zato što se crvena boja vezivala za prostitutke.

Međutim, u Kini i Indiji, crvena boja je boja sreće i uspeha, tako da nije slučajno što se njihove mlade udaju baš u crvenoj haljini.

Venčanice, kakve viđamo danas mogu da budu: duge, široke, sa velom ili bez, kratke, uzane, okićene sa dosta detalja i potiču iz vremena kada su se princeze udavale, iz srednjeg veka. Interesantan podatak u vezi sa velom koji mlade koriste jeste da on služi protiv uroka. Prebacivanjem preko glave, veo štiti mladu od urokljivih očiju.

Venčanica u današnje vreme predstavlja pravu tradiciju i ceremoniju i nezamislivo je da je mlada ne nosi na dan venčanja. Bela boja predstavlja venčanje, nevinost, čistotu i nesumnjivo je da je svaka mlada lepa i veličanstvena u svojoj beloj venčanici.

Fotografija: Publicdomainpictures