Foto: Tijana Janković
Foto: Tijana Janković

Plivanje

Stil života

Nekada je bilo samo način za prelazak vodenih prepreka, a danas je stil života…

U svakom od nas nalaze se čestice vode Praokeana. U svim religijama voda povezuje čoveka sa Bogom. Dobro znamo koliko je voda bitna za pravilno funkcionisanje čovekovog organizma i da čini 79 % našeg tela. Da bi smo ostali zdravi, potrebno je da svakodnevno popijemo oko 2 litre tečnosti. Možda vam je ovo i nepotrebno znanje, ali naše telo upija pola litre vode samo prilikom kupanja. Dokazano je da voda oseća, razume i pamti sve naše emocije i izgovorene reči. Ona je simbol religijskog pročišćenja, kao i rađanja i nastanka sveta. Naučno je dokazano da su najzadovoljniji stanovnici onih krajeva, gde se koristi čista izvorska voda, jer je takva voda bez stresa, dakle pozitivna. Ovo je je dovoljno da bismo shvatili koliko je voda moćna i da je u stanju da čini prava čuda.

Plivanje je veoma zdravo u zimskim danima. Nekada je predstavljalo samo način za prelazak vodenih prepreka, dok je danas stil života. Osećaj koji proizvedete tako što posle napornog ranog dana odete na plivanje, od neprocenjive je vrednosti. Ovakav vid individualne rekreacije, idealan je beg od stvarnosti tj. svakodnevnog haosa kojem ste izloženi. Plivanje je divan način da se potpuno posvetite sebi i ponovo vratite prirodi. Ako ne možete da se pohvalite nekim od plivačkih stilova, neka vas to ne obeshrabri. Dovoljan je i vaš stil u vašem ritmu. Lekari preporučuju da, u prvim rekreativnim danima, plivate neprekidno bar pet minuta. Svako ima svoj ritam, zato odredite brzinu prema sebi, tj. onako kako vam najviše prija. Možete povesti porodicu i prijatelje i imati ujedno i sjajno druženje.

l 2883d611d4004ec0b0c777955869e60cDok se Looker tim pripremao da zapliva, upoznali smo devojku koja već tri zime svakodnevno dolazi na plivanje. Naša poznanica Nikoleta priča. “Kao devojčica trenirala sam plivanje pa otuda i moja ljubav prema ovom sportu. Pošto sam vodolija u horoskopu voda me je oduvek privlačila. Danas se bavim plivanjem samo rekreativno. Probala sam aerobik, trčanje, ali sam u tim aktivnostima osećala veliki umor. Vratila sam se plivanju, jer sam po prirodi individualac, a i potpuno me opušta. U stanju sam da preplivam 105 puta bazen dužine dvadesetpet metara, što je za mene sat vremena konstantnog plivanja. To je moj ritam. Međutim, nije bitno koliko ćete puta da preplivate bazen, bitno je da poznajete svoje telo i da u startu znate koliko možete. Neki smatraju da je plivanje dosadno. Meni se otvara neki novi svet, u kojem sam potpuno posvećena sebi. Onog trenutka kada me prihvati voda, mogu da kažem da je to poput neke vrste meditacije. Ponekad izgubim pojam o vremenu i osetim potpuno stapanje sa prirodom. Plivam prsno i leđno, jer na taj način ne zamaram kičmu. Prijatelji mi se smeju jer jedva čekam zimu da bih plivala. I sami znate da je to jedino doba godine kada gužva na bazenima nije toliko velika. Leti je plivanje ovde, priznaćete, nemoguća misija. Posle rekreacije se osećam kao posle dobre masaže i potrebno mi je petnaest minuta da se vratim u stvaran svet, potpuno preporođena. Plivanje preporučujem svakom kome je potreban mir i ko vodi računa o sebi. Voda danas nije toliko topla što je idealno za plivanje, zato krenimo.”

Da biste nadoknadili izgubljenu tečnost posle fizičke aktivnosti, prvo što treba da konzumirate jeste voda. Kada je jelo u pitanju konzumirajte namirnice bogate ugljenim hidratima, jer sprečavaju razgradnju mišića. To je pirinač, testenina, sveže povrće, mleko i mlečni proizvodi. Ako se odlučite samo za voće, neka to bude banana, grožđe i grejpfrut, jer su najdelotvorniji u građenju mišićne mase. Takođe su vam potrebni proteini kojih ima u mesu, jajima, ribi, soji, grašku, pasulju, žitu. Ne zaboravite na crvenu papriku, brokole, šipak, limun, pomorandžu, kupus, karfiol, lešnike. Bogati su C i E vitaminima i veoma su bitni za obnavljanje mišićnih vlakana. Sad ste spremni!

Foto: Tijana Janković