ID 100151132

Sreća kao kontraindikacija

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Kažu osmeh leči sve. Pozitivan stav prema životu je lekovit. Onaj ko ima zdravlje ima i radosti, ko je veseo – ništa ga ne boli. Tu nema mnogo mudrosti. Međutim, kada euforija i  sreća  postanu jedina osećanja koja imate, da li je to dar, teret ili dijagnoza?

Kako  britanski “Telegraf“ javlja, Malkom Majat (68), postao je drugi čovek nakon što ga je zadesio moždani udar.

Zbog ozbiljnosti i težine  bolesti u bolnici je proveo oko devetnaest nedelja. Od šloga se oporavljao polako. Izgubio je osećaj u levu stranu tela – ne oseća levu ruku i  nogu. Hoda  uz pomoć štapa. No, nije to sve. Izgubio je pomalo i sebe, odnosno, nestao je onaj deo njega koji je bio „normalan“- pomalo depresivan, tužan i ogorčen.

Lekari kažu da je optimizam još jedna od posledica  koje mu je moždani udar doneo. Deluje čudno, ali vrlo istinito. Šlog je pogodio frontalni deo mozga koji je zadužen za emocije, te Malkom nije sposoban da oseća tugu i žalost. Sve što je u stanju da oseti  je radost i sreća.

On veruje da je gubitak tuge nešto pozitivno što mu se dogodilo. Šlog je izazvao velike promene u psihičkom smislu kao i u načinu ponašanja.

Uz pomoć osmeha, koji nikad ne silazi sa lica ovog penzionisanog vozača kamiona, on se sa lakoćom nosi sa posledicama moždanog udara. Sam priznaje da mu tuga i depresija nikako ne bi  pomogli da prebrodi bolest.

Ljudima iz njegove okoline je čudno njegovo  razdragano ponašanje. Oni koji ga ne poznaju, često ga „popreko“ gledaju i kritikuju  zbog  neprimerenog  smeha čak i u vrlo ozbiljnim situacijama.

foto: stockimages at FreeDigitalPhotos.net