konzerva

Pivopije privlače komarce

Konzumiranje piva povećava šanse od ujeda

Toplo vreme budi želju za hladnim pivom, ali isto tako, pivopijama povećava šanse od ujeda komaraca…

 Leti su roštilj, žurke i izleti idealne prilike da nazdravite uz čašu dobro rashlađenog piva. Popularnost ovog alkoholnog napitak je poznata činjenica. Međutim, nedavno je otkriveno da upravo pivo u krvi privlači komarce na gozbu. Pivopije bi trebalo da obrate pažnju, jer su veoma privlačni ovim insektima.

 Naučnici iz Istraživačkog centra u Francuskoj su zaključili da je 15 odsto veća verovatnoća da vas ujede komaraca, ako ste prethodno popili kriglu piva. Rezultate svog istraživanja su objavili u naučnoj publikaciji Plos One. Pretpostavlja se da miris pivopija privlači krvopije ili zbog slabije odbrane ili zbog veće nutritivne vrednosti krvi.

 Dovoljno je samo 15 minuta da vaše alkoholno piće, putem digestivnog trakta, dospe u krv, dah, urin i znoj. Tako da za samo četvrtinu sata postajete omiljena poslastica letećih napasti. Kada pijete vodu, šanse da vas ujede komarac su 50 odsto, a posle piva ta mogućnost raste na 65 odsto.

 Osobe koje redovno konzumiraju alkohol imaju slabiji imuni sistem, a samim tim i lošiju odbranu od parazita. Naučnicima je rezultat ovog istraživanja značajan zbog suzbijanja širenja malarije u afričkim zemljama.

 Opasnosti od malarije u našoj zemlji nema, ali su leteći paraziti veoma neprijatna napast. Zato, ako ne želite da vam propadne piknik, odlučite se da osveženje potražite u nekom drugom napitku, ili se namažite nekim sredstvom protiv komaraca.

Foto: Tijana Janković